Skoči na glavno vsebino

DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Ali ste vedeli, da v Sloveniji zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da jo vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov?

Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 141 tisoč ton hrane, kolikor je v Sloveniji skupno pristane med odpadki, pa je skoraj 40 odstotkov še užitnega dela. Podatki kažejo, da so gospodinjstva odgovorna za nastanek polovice vse zavržene hrane v Sloveniji, raziskava Evropske komisije pa je pokazala, da s takšnim nepremišljenim ravnanjem s hrano vsako gospodinjstvo vrže stran okrog 250 evrov na leto.

Ker z odgovornejšim ravnanjem lahko te številke hitro zmanjšamo, je program Ekošola s podporo Lidla Slovenija pred šestimi leti začel izvajati projekt Hrana ni za tjavendan. Njegov namen je otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vrtcu, šoli in doma. Z raznolikimi aktivnostmi jim je vsako leto uspelo količino zavržene hrane v povprečju zmanjšati za okrog 40 odstotkov.

Njihov končni cilj je, da zavržene hrane v roku nekaj let ne bi bilo več. A za to moramo seči širše in v delovanje aktivno vključiti tudi splošno in strokovno javnost ter odločevalce. Zavržena hrana je namreč globalni problem s pomembnimi okoljskimi družbenimi in ekonomskimi vplivi. Le s skupno akcijo ozaveščanja ljudi, spremembo odnosa do hrane in aktivnim sodelovanjem politike in gospodarstva lahko zavržke hrane zajezimo ali celo odpravimo.

Letos bomo 24. 04. prvič obeležili slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo spodbuditi k zmanjšanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neuporabni. Več o tem pa si lahko preberete tudi na internetni strani: https://www.boljsi-svet.si/projekti/hrana-ni-za-tjavendan/

Tudi pri nas smo za učence, v okviru tega projekta, pripravili praktične aktivnosti. Učenci in učenke 3. razredov so pripravljali prosene kroglice različnih okusov (kokosove, čokoladne, orehove, ter s suhim sadjem). Več utrinkov teh dni si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Učiteljica gospodinjstva, Sanja Valenčak

 

 

Dostopnost