Skoči na glavno vsebino

V petek, 20. 11., smo učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in z dejavnostmi od doma. Namen Tradicionalnega slovenskega zajtrka je dejstvo, da se spomnimo, da je zajtrk izjemno pomemben obrok, če ne kar najpomembnejši obrok tekom dneva. Tudi v času, ko poteka šolanje od doma, je zajtrk eden izmed pomembnih dejavnikov, da se učenci lahko posvetimo učenju in šoli. Zagotavlja nam namreč potrebno energijo, ki jo še kako potrebujemo za delo in učenje. Tudi prvošolci smo slavili ta dan že takoj zjutraj, ko smo začeli s pripravo pravega slovenskega zajtrka, ki ga sestavljajo: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Vitan: »Najbolj všeč mi je bila priprava mize za zajtrk. Jaz to počnem vsak dan, skuham tudi kavo in narežem kruh. Zelo pa sem užival ob poslušanju gospoda Sivka, res je bil zelo smešen. Ta dan smo bili vsi aktivni. Moja sestrica je najbolj uživala med telovadbo, očiju pa so bili najbolj všeč recepti.«

Ula: »Naredili smo ribji namaz in odšli na sprehod do domačega čebelnjaka.«

Edi Oliver: »Najbolj sem užival, ko smo jedli čokoladni namaz, ki sta ga naredila brat in sestra.«

Leo: »Mi pa smo si ogledali čebelnjak in odšli na ribnik. Tam smo našli glino, s katero lahko kaj izdelaš.«

Karin: »Midve z babico pa sva naredili tunin namaz.«

Zala: »Najbolj všeč mi je bilo, ko smo jedli zajtrk. Ker jabolk nismo imeli, smo se znašli in jedli mandarine.«

Kako zanimivo smo preživljali naravoslovni dan pa bodo še bolj zgovorne naše slike.

Učenci 1. č razreda

 

Dostopnost