Skoči na glavno vsebino

Danes smo imeli tehniški dan. Najprej smo v jedilnici poslušali predstavitev predstavnika podjetja I.H.S. Potem smo se razdelili po oddelkih ter se odpeljali do podjetij. Mi smo najprej odšli v Tips. Tam so nam predstavili njihov način dela in nam pokazali, kako naredijo skico. Ukvarjajo se s konstruiranjem letalskih stopnic. Nato smo odšli do oddelka, kjer režejo in pripravljajo kovine za sestavo končnih produktov. Zatem nas je gospod povabil, da si ogledamo končni izdelek. Zahvalili smo se jim in se odpravili do družinskega podjetja Cerjak. Tam izdelujejo kardanske gredi. Po ogledu smo popili sok in počakali na avtobus. Ko smo prispeli do Evrosada, smo si ogledali ves postopek čiščenja, razvrščanja in zlaganja jabolk v zaboje, kartone in vrečke. Jabolka najprej naberejo, nato jih očistijo in razvrstijo po velikost in barvi, na koncu pa jih uslužbenke še ročno pregledajo. Na koncu smo se posladkali z jabolki, se zahvalili in se odpravili nazaj proti šoli. Bilo je zanimivo in tudi koristno za nas.

                                                                                                           Jurij Planinc, 9. c

V torek smo se učenci in učenke devetih razredov odpravili na tehniški dan. V šolo smo prišli okoli osme ure, kjer smo prisluhnili predstavitvi podjetja I.H.S. Izvedeli smo veliko novih ter zanimivih informacij, ki so nam dale boljšo predstavo o samem podjetju. Po končani predstavitvi smo pojedli malico ter se razdelili v skupine. Tehniški dan smo nadaljevali v podjetju Tips, kjer izdelujejo opremo za letališko oskrbo letal. Tam so nam predstavili, kako iz začetne ideje, ki se lahko razvija več let, nastane končen izdelek, ki je narejen po željah naročnika. Po koncu ogleda smo se odpravili proti družinskemu  podjetju Cerjak, ki izdeluje kardanske gredi. Predstavili so nam svojo proizvodnjo, kjer smo izvedeli, da delujejo tudi na svetovni ravni. Kasneje smo se odpravili še v Evrosad in si ogledali komore za shranjevanje jabolk, sortiranje in proizvodnjo pakiranja. Navdušeni nad sodobno tehnologijo smo se vrnili v šolo.

                                                                                                                 Nina Kelhar, 9. c

Danes smo imeli učenci in učenke 9. razredov strokovno ekskurzijo, v kateri smo si ogledali tehnološko najbolj uspešna podjetja v Krškem. Obiskali smo podjetja EVROSAD, TIPS, podjetje Cerjak ter prisluhnili predstavitvi podjetja I.H.S. Evrosad je eden od največjih pridelovalcev sadja v Evropi. Ogledali smo si sortirno linijo, ko s pomočjo sodobne tehnologije razvrščajo sadje po njihovi kvaliteti za naročnike širom sveta. V podjetju TIPS izdelujejo opremo za letališča, in sicer letalske stopnice. Prijazni gostitelji podjetja Cerjak so nam prikazali, kako s pomočjo računalniških programov izdelujejo kardanske gredi za delovne stroje. Najbolj tehnološko dovršeno podjetje je po mojem mnenju IHS, kjer izdelujejo transportne sisteme za opravljanje najzahtevnejših opravil  v tehnološkem procesu na področju farmacije, kemične industrije ter proizvodnje pijač. Ekskurzija je bila zelo poučna, še posebej v tem času, ko se devetošolci odločamo, kje bomo nadaljevali srednješolsko izobraževanje.

                                                                                                                Mihael Mihelin Bogovič, 9. b

 

Vsem zgoraj omenjenim podjetjem se iskreno zahvaljujemo za prijetno in poučno dopoldne!

Dostopnost