V četrtek, 8. 6. 2017, smo v sklopu izbirnih predmetov francoščina in sodobna priprava hrane pripravljali različne francoske slaščice. Najprej smo si ogledali filmček o pripravi, nato pa rezali, lupili, stepali in valjali … izpod naših spretnih rok je nastala sladica v kozarcu, osvežujoča sadna solata in tarte tatin. Uživali smo v ustvarjanju in spoznavanju francoskih besed, za nagrado pa smo se lahko tudi posladkali. Preživeli smo prijetno popoldne.

Maša Šeler, 7. b in Patricija Hribšek, 9. c

Tarte tatin – francoska obrnjena jabolčna pita

Ingrédients pour une tarte tatin de 8 personnes / sestavine za 8 oseb:
– 150 g + 300 g de sucre / sladkor (150 g za karameliziranje; 300 g za kuhanje jabolk v vodi)
– 8 grosses pommes / 8 velikih jabolk
– 300 g de beurre doux / 300 g mehkega masla
– 300 ml d’eau / 300 ml vode
– 2 gousses de vanille / 2 stroka vanilije
– 1 pâte feuilletée / 1 listnato testo
– gelée de pomme ou, à défaut, confiture d’abricot / jabolčni žele ali, če tega ni, marelična marmelada

Le moule 22 cm – okrogel model za torto – 22 cm

We cannot display this gallery

 

Dostopnost