Skoči na glavno vsebino

V petek, 3. junija 2016, sem se udeležil nagradnega izleta za najuspešnejše učence tekmovanja Mednarodni matematični Kenguru, ki ga je organiziralo Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Že ob pol šestih zjutraj sem bil v Ljubljani, kjer nas je čakal avtobus. Odpeljali smo se preko mejnega prehoda Fernetiči do pristanišča Punat Sabbioni v Italiji. Tam smo se vkrcali na panoramsko ladjo in pluli do otoka Burano. Sprehodili smo se po ulicah in občudovali hiše pisanih barv. Nato smo nadaljevali pot po morju do otoka Murano. Po pomolu smo se sprehodili do stavbe, kjer smo si ogledali izdelovanje muranskega stekla. Izdelki iz njega so zelo lepi, saj so raznobarvni in zanimivih oblik. Z ladjo smo se odpeljali do trga svetega Marka. Ogledali smo si beneške znamenitosti in imeli nekaj prostega časa, da smo si privoščili tudi sladoled. Med potjo v Ljubljano smo klepetali, tako da je čas hitro minil. Domov sem se vrnil zelo pozno zvečer. Izlet mi je bil zelo všeč.

Gašper Buršič, 8. c

Vse se je začelo že nekaj mesecev nazaj, ko smo se prijavili na matematično tekmovanje Kenguru in začeli z napornimi pripravami. Učitelj Bojan Mesarič se je nato teden za tednom z nami trudil, razlagal naloge in vodil dodatni pouk matematike za vse učence in učenke osmih razredov. Na šolskem tekmovanju sva z Gašperjem dosegla vse možne točke in se tako kvalificirala na državno tekmovanje. Z učiteljem sva zato začela z dodatnimi dnevnimi vajami. Tudi na državnem tekmovanju sva dosegla zlato priznanje. Organizator – DMFA – je vse tekmovalce in tekmovalke, ki smo dosegli določeno število točk na državni ravni, povabil na nagradni izlet v Benetke. Seveda sva se ga oba z Gašperjem z veseljem udeležila.
Z avtobusom smo se pripeljali do pristanišča, kjer nas je že čakala ladjica in nas po beneški laguni najprej popeljala do otoka Burano, kjer so znani po izdelovanju čipk. Zanimivo je tudi, da so vse hiše v četrti različnih živih barv. Nato smo se odpeljali do otoka Murano, kjer živijo in izdelujejo muransko steklo muranski steklarji, ki so znani po vsem svetu. Pred nami je eden izmed njih v petih minutah oblikoval čudovito vazo in fantastičnega konjička. Izdelke smo lahko v trgovini tudi kupili. Končno smo se odpeljali do Benetk. Tam smo se takoj sprostili v edinstveni mešanici orientalskega in gotskega sloga, v katerem sta zgrajena Doževa palača in cerkev svetega Marka. Občudovali smo golobčke na trgu svetega Marka, starodavni Most vzdihljajev, gondole in uličice s trgovinami,  po katerih smo se sprehodili do priljubljenega mostu Rialto. Celoten ogled so spremljali vodiči in nekaj mentorjev. Imeli smo tudi nekaj prostega časa za samostojen ogled mesta. Tako smo se z ladjico odpeljali do avtobusa in nato domov. Izlet mi je bil zelo všeč!

Luka Gorjan, 8. b

Dostopnost