Skoči na glavno vsebino

Obisk v Ljubljani mi je bil zelo zanimiv, navdihujoč in z njim sem dobil veliko novega znanja. Prvič v življenju sem si ogledal opero in Cankarjev dom, tudi prvič šel v Narodno galerijo. Zanimiv pa mi je bil tudi ogled starega mestnega jedra Ljubljane. Slednjega vam bom tudi predstavil.

Vodeni ogled po Ljubljani se je začel pri železni maketi Ljubljane. Tam nam je vodič povedal nekaj splošnih zanimivosti. Najprej nam je razkazal prvo galerijo v Ljubljani, to je Galerija Emporium, nato pa povedal zgodbo, ki se mi je najbolj vtisnila v spomin. Zgodbo o treh mostovih. Najprej so imeli meščani le en most, ki jim je bil premalo, saj je pešcem onemogočal prost vstop na drugo stran reke, po mostu so se vozile tudi kočije in vozovi. A nato je znani arhitekt Jože Plečnik naredil še levi in desni most. Tako se sedaj struktura imenuje Tromostovje. Ogled se je nadaljeval in odšli smo na Šuštarski most. Tam nam je vodič povedal kot zanimivost, da je ta most ena izmed treh preteklih lokacij Mesarskega mostu. Seveda je po materialu mosta bilo videti, da ga je naredil arhitekt Jože Plečnik. Zraven tega mostu je bila nekoč kruharna. Pot smo nadaljevali do mostu z imenom Mesarski most. Na njem so nekoč klali, rezali živali in jih nato prodali, danes pa na njegovi ograji visijo ključavnice kot simbol večne ljubezni. Nadaljevali smo do mestne hiše Ljubljana, kjer smo učenci ugotavljali, zakaj že na prvi pogled izgleda kot nekaj posebnega. S pomočjo vodiča smo ugotovili, da zaradi tega, ker izstopa iz Plečnikove linije. Pri tej stavbi nam je tudi omenil, da je Plečnik vse gradbene strukture naredil s pogledom od svojega doma naprej. Zadnja znamenitost, ki nam jo je vodič predstavil, je meni najbolj všeč, Univerzitetna knjižnica Ljubljana. Na prvi pogled zgleda že kot knjižnica, saj ima v zgornjih dveh nadstropjih okna narejena kot odprto knjigo. Jože Plečnik jo je znotraj zasnoval s črnimi stopnicami iz apnenca, ki vodijo navzgor do čitalnice. S tem je hotel pokazati – dokazati pregovor »luč v tunelu«. Želel je dokazati, da je težka pot do uspeha, a s trdim delom nam bo uspelo.

Ta kulturni dan mi je bil do sedaj najlepši – najboljši, kar sem jih doživel. Prvo sem poslušal odlično opero, si ogledal likovna dela, nato pa spoznal briljantnost Plečnikovega dela. Za vedno mi bojo ostale v spominu Plečnikove stvaritve. S tem kulturnim dnevom sem dobil misel: »Vsak človek ima v sebi kulturo, le da jo na različne načine izraža«.

                                                                                                                                                                                                               Andreas Až Šćulac, 8. c

 

Dostopnost