Skoči na glavno vsebino

Vsak mesec učenci 5. č razreda vrlinam  namenimo precej časa. O njih se pogovarjamo, ustvarjamo, in jih poskušamo čim bolj ponotranjiti.

Tudi ta mesec ne bo drugače. Aprilska vrlina nas opozarja, kako pomembni smo mi in kako pomembna je narava. In to zdaj, ko smo za štirimi stenami naših domov, še kako dobro ugotavljamo.

Zato smo že začeli razmišljati na to temo:

PIKICA – VARUHINJA  ZDRAVJA

 Nekoč je živela Pikica, ki so jo vsi imenovali varuhinja zdravja. Bila je zelo prijazna in je zelo rada pomagala drugim, ki so pomoč potrebovali. Mnogim je prinašala zdravila in hrano.

Njena prijateljica Lana je zbolela od korona virusa, zato je Pikico poklicala na pomoč, da ji pomaga in ji svetuje, kako da premaga bolezen. Pikica ji je povedala, da si mora redno umivati roke  in več skrbeti za svojo osebno higieno. Svetovala ji je še, da naj ostane doma in ne ogroža drugih. Pikica je potovala po celem svetu in pomagala ljudem. Starejšim je prinašala zdravila in hrano. Sicer bi lahko zboleli, če bi  hodili po trgovinah in lekarnah. Pikica  jih je ščitila  proti boleznijo. Šla je tudi v Afriko z organizacijo Unicef, da pomaga otrokom v stiski in tistim, ki nimajo osnovnih sredstev za preživetje. Veliko afriških otrok nima hrane, vode in ostalih življenjskih potrebščin. Pikica je bila zelo žalostna, ko je videla bolne otroke, ki so jo prestrašeno gledali. Dala jim je vodo, hrano in zdravila ter je poskrbela za druge življenjske potrebe. Potem je počil čas, da se Pikica vrne domov in se poslovi od novih prijateljev. Doma sta jo starša pohvalila in močno objela zaradi tega, ker skrbi za druge, ki so v stiski in potrebujejo veliko pomoči.

Vsaka pomoč  prav  pride in jo  treba spoštovati. Ostanite doma in pustite       virus pred vrati. Držimo se skupaj in ga premagajmo z vsemi močmi. Vsako nepravilno ravnanje nam dela veliko škode. Bodimo pametni in ostanimo zdravi.

                                                                                                            Jasmina Hodžić, 5. č

PIKICA – VARUHINJA ZDRAVJA

Nekoč je živela vila – varuhinja zdravja. Ime ji je bilo Pikica. Bila je tako majhna, da je ljudje niso mogli videti. Pošiljala nam je glasovna sporočila, ki so jih lahko slišali samo naši možgani in potem sporočili telesu, kaj je za nas zdravo in kaj ni.

Nekega dne je hotela fantku povedati, da je brokoli zdrav, a je ni slišal. Kričala je na ves glas, a je fantek še kar ni slišal. Ni je slišal, ker se je pri kosilu pogovarjal s prijatelji, a Pikica tega ni vedela. Odločila se je, da gre k najpametnejši vili Ani. Pikica ji je povedala, kaj se je zgodilo. Ana ji je pa rekla, da je bil fant preveč zatopljen v pogovor s prijatelji.

Zdaj je Pikica razumela, za kaj gre. Rekla ji je še, da je to najverjetneje naredila Tara – varuhinja prijateljstva.

Pikica ne bo več drugim govorila vse kar je za njih zdravo, ampak jim bo pustila tudi, da uživajo v stvareh, ki jih imajo radi.

Luka Oljača, 5. č

PIKICA – VARUHINJA ZDRAVJA

V mestu živi deklica po imenu Pikica. Je prijazna, dobrosrčna in pametna. Kar pa je najboljše pri njej  je to, da varuje zdravje. Sama sebi pravi ”VARUHINJA ZDRAVJA”.

Vso njeno mesto je smrdelo in je bilo  polno odpadkov. Odločila se je, da si bo malo oddahnila.

Ko je nekega lepega jutra pojedla zajtrk in popila sok, se je pripravila, da gre iz mesta polnega smeti na babičino podeželje. Ko se je še malo sprehodila po domačem travniku, je zagledala prelepo rožo. Bila je tako lepa, da se ni mogla upreti njeni lepoti. Utrgala jo je in naenkrat se je znašla na tleh čudežne dežele Naravopolje. Zagledala je medvedka, ki se ji je predstavil. Dvignil je svoj klobuk in dejal: »Dobrodošla pri nas, naša ”Pikica, varuhinja zdravja”. Tu si najbolj dobrodošla.«

Pikici je bilo čudno, da medvedek v deželi, ki je čisto neznana, pozna njeno ime. Saj je vendar prvič v tej deželi. Ko se je sprehodila po Naravopolju, je zagledala kočijo, ki je bila narejena iz buče, okoli nje pa so se vile navijalke. V njej pa je bila kraljica. Bila je grozno šibka in tudi zdelo se je, da bo vsak čas zaspala. Bila je žalostna, a ko je zagledala Pikico, je postala tako dobre volje, da je od veselja skočila iz kočije. Pozdravila je deklico in ji ponudila roko. »Dober dan in dobrodošla v deželi Naravopolje. Že dolgo časa smo te pričakovali. Ti si Pikica –  varuhinja zdravja. Ljudje že nekaj let ogrožajo zdravje, saj z odpadki onesnažijo zrak in tako škodujejo svojim pljučem. V naši deželi bivajo vse vrste živali, saj ljudje ne ogrožajo samo svojega zdravja. Tudi živali niso najbolj zdrave zaradi tega. Veliko se jih je umaknilo v našo deželo Naravopolje. Mislili smo, da lahko sami ustavimo to onesnaževanje, zato smo poskusili. Na žalost nam ni uspelo. Rekli smo si, da potrebujemo nekoga, ki je dovolj spoštljiv in bi rad rešil naše zdravje. Ko pa smo te videli, kako skrbiš za svoje zdravje, smo si rekli, da si ti tista, ki jo iščemo. In tako smo ti nastavili prelepo rožo, ki se ji nihče ne bi mogel opreti. Tako si pristala v deželi Naravopolje. Upam, da nam boš lahko pomagala in se boš potrudila za zdravje. V mislih smo imeli tudi to, da bi naredila plakate za zdravo prehrano. No, si za to?«

»Seveda. Zakaj pa ne. Rada pomagam in tudi jaz imam občutek, da bi morali storiti kaj v zvezi z našim zdravjem,« je dejala Pikica in sledila kraljici, ki jo je vodila do grada, kjer prebiva. V njem je Pikico pogostil gospod Holovidom, ki je služabnik na tem gradu. Ob čaju in sladkanju s piškoti je Pikica s kraljico naredila plakate, na katere je pisala o nezdravi prehrani. Opozorili sta tudi na odpadke in pline, ki jih zaradi onesnaževanja vdihujemo.

»Mislim, da nama je zelo lepo uspelo, kajne kraljica?« je vprašala.

»Seveda. Bolje kot smo si predstavljali,« ji je odgovorila kraljica. Ko je kraljica Pikico peljala do izhoda iz dežele Naravopolje, ji je izročila plakate, ki so bili speti z listom hrasta. Pikica je kmalu začela z delom. Plakate je obesila po vsem svojem mestu. Ljudje so se sprva plakatom smejali, potem pa so se malo zamislili in začeli upoštevati nasvete na njih. Tako se je mesto malo izboljšalo. Ko pa se je Pikica prišla malo pogovarjat s kraljico, je bila kraljica razočarana. Želela si je, da bi ljudje še manj metali odpadke, da bi se živali lahko vrnile. No, v resnici so se lahko. Kraljico je sicer bolj skrbelo za zdravo prehranjevanje in gibanje. Pikica se je takrat spomnila, da lahko organizira kakšno akcijo, na kateri se bodo prodajali recepti za zdravo hrano in tam bodo lahko še telovadili. Sama se lahko posname in tako posnetek predvaja ostalim.

Vse je povedala kraljici in ta se je strinjala. Pikica je naslednji dan organizirala akcijo. Zdrave recepte je napisala sama in tudi posnela se je. Prvih deset minut ni bilo strank, a je čez čas prišlo veliko ljudi. Vse je bilo popolno in tudi ljudje so to počeli vsak dan doma. Sicer niso prodajali receptov, a so si skuhali nekaj od tega. V dnevni sobi pa so si predvajali posnetek in telovadili. Svoje zdravje so zelo izboljšali. Tudi kraljica je bila zadovoljna. Glede odpadkov pa se stvar ni zelo spremenila. A vsaj plinov, ki škodujejo zdravju, ni bilo veliko. Tako so se lahko živali iz dežele Naravopolje vrnile domov. Kraljica je ostala v deželi, ki je bila zdaj prazna. A živali so ji obljubile, da se bodo med njihovimi počitnicami vrnile nazaj. Pikica pa je postala zelo priljubljena in celo v reviji je bila. Tako je izboljšala svoje mesto. Ko pa so to videli tudi ostali župani iz drugih krajev, so vse posnemali. Tako je Pikica rešila zdravje drugih. Od takrat so jo vsi klicali: PIKICA – VARUHINJA ZDRAVJA. Kraljica je bila zelo ponosna nanjo in večkrat jo je povabila v svojo deželo.

KONEC

                                                                                                              Mija Krulc, 5. č

PIKICA – VARUHINJA ZDRAVJA

Nekoč je živela deklica po imenu Pikica. Pikica je bila dobrega srca in je hotela rešiti naš planet pred ljudmi, ki ga ogrožajo.

Nekega dne, ko je bila Pikica že starejša, je videla, koliko so ljudje že uničili svet. Rekla je mami in očetu, da odhaja rešiti svet pred izumrtjem. Starša sta zanikala odhod, a ju je Pikica pregovorila in nato rekla: »Jaz sem Pikica, varuhinja zdravja, zavarovala bom naš planet!«

Pikica se je trudila prepričati ljudi, da ne onesnažujejo sveta, a njim se je to zdelo slabo za dobiček, zato so nadaljevali s svojim početjem.

Pikica je že skoraj obupala, ko je nekega dne srečala gospo, ki ji je rekla:

»Ne obupaj in me reši pred ljudmi!«

Pikica je vsa v strahu vprašala, kdo je.

Odgovorila je, da je Zemlja, katero Pika poskuša rešiti. To ji je dalo ponoven zagon. Zemlja pove Pikici, da ima načrt kako bi rešili svet.

Zemlja je Pikici povedala, da bo iz vulkanov na svetu izbruhnil pepel, zato bodo ljudje morali ostati doma. Pikica se je s tem strinjala. Nenadoma se je stemnilo in iz največjega vulkana na svetu je prišel dim in nato ogromen oblak črnega pepela. Prekril je polja, gore, mesta, oceane in gozdove. Tovarne so se ustavile, ceste so postale prazne in vse življenje se je ustavilo.

Ljudje niso mogli več onesnaževati.  Spoznali so, da v takih razmerah ne morejo živeti. Pikica je videla, da se začenjajo spreminjati.  Ko je Pikica to povedala Zemlji, se je vulkan ustavil in prišlo je deževje, ki je spralo pepel.

To, da se je pepel dvignil in je ljudi zaprl v domove, jim je spremenil pogled na svet ter opomnil da se narave ne izziva.

                                                                                       Žiga Milar, 5. č

Dostopnost