Skoči na glavno vsebino

V petek, 28. 5. 2021,  in sredo, 9. 6. 2021, smo na OŠ Jurija Dalmatina Krško gostili kuharskega mojstra Matijo Pozderca, ki je za učence pripravil različne ribje jedi. Prvo jed, ki jo je pripravil, je bil enostaven domač namaz iz dimljene postrvi, druga jed so bile testenine s somom in sezonsko zelenjavo in tretja, najslajša, so bili ribji burgerji z dodatkom sveže zelenjave. Učenci so v delavnici uživali, pridobili so veliko novega, strokovnega znanja, predvsem s področja postopkov in tehnike priprave jedi. Kuharski mojster je učence ozavestil tudi o pomenu rib v zdravi prehrani ter povedal, od katerih posavskih ponudnikov lahko pridobimo sveže ribe ali ribje produkte.

Sanja Valenčak

V sredo, 9. 6. 2021, smo imeli na naši šoli poseben dogodek, prišel je namreč kuharski mojster in njegov pomočnik iz ribogojstva Goričar. Takoj po drugi uri smo se učenci, ki obiskujemo interesno dejavnost, ribe na šolskih krožnikih, zbrali v gospodinjski učilnici. Posedli smo se v majhne razredne mehurčke in takrat se je vse začelo. Sprva smo se le pogovarjali o pripravi hrane in o tem kaj nam bosta kuharja danes skuhala. Prva jed je bil ribji namaz iz prav posebne postrvi, kmalu za tem pa nam je kuhar že skuhal testenine z bučkami in somom. Povedal nam je tudi, da je zelo pomembno, na kakšen način narežemo zelenjavo. Postavljali smo vprašanja in bilo je zelo zanimivo in poučno. Kot zadnjo jed smo pojedli še burgerje, v katerih so bili ribji polpeti in sveža zelenjava. Malo smo se še pogovarjali, nato pa pospravili, se zahvalili in odšli nazaj v razrede. Dogodek se nama je zdel zelo poučen in zanimiv, pridobili pa smo tudi veliko novega znanja.

Tina Štorman in Kiara Somrak, 7. b

Danes, 9. 6. 2021, smo učenci, kateri radi kuhamo in obiskujemo izbirne predmete ter interesne dejavnosti kuhanja, imeli kuharsko delavnico. Po 2 šolski uri smo se zbrali v učilnici gospodinjstva. Tam nas je pričakala učiteljica gospodinjstva Sanja Valenčak, kuharski mojster in gospod iz ribogojnice Goričar. Učenci smo sedeli za mizami in opazovali, kako sta kuharja pripravljala jedi. Najprej sta nam pripravila ribji namaz, ki je bil narejen iz dimljene postrvi, masla, kremnega sira, kisle smetane in jabolčnega soka. Vse skupaj sta zmešala in zmlela z mešalnikom. Učenci smo si razdelili krožnike in namazali kruh z ribjim namazom. Za naslednjo jed sta nam pripravila testenine s somom in zelenjavo ter parmezanom. Na zadnje smo »kot sladico« dobili še ribje hamburgerje. V njih je bil ribji polpet, rezina paradižnika, list solate in omaka. Ko smo pojedli smo pospravili krožnike in se odpravili v svoje razrede.

Manca Avsec, 7. a

K nam je prišel kuhar Matija Pozderec in gospod Marko iz ribogojnice Goričar. Najprej sta nam pripravila namaz iz prekajenega fileja postrvi, sledili so makaroni z sezonsko zelenjavo ter filejem soma. Za konec pa sta pripravila ribje hamburgerje iz somovega mesa, ki so bili pečeni na oljčnem olju. Delavnica mi je bila zelo všeč, zabavna, a hkrati zelo poučna.

Anja Bukovec, 6. b

 

Dostopnost