Skoči na glavno vsebino

V letošnjem letu Krčani obeležujemo veličastnih 50 let, odkar so prvi učenci prestopili prag nove osnovnošolske stavbe na Vidmu. Nova šola je bila pomembna pridobitev za kraj in širše območje Posavja.  Po 50. letih obstoja šola ne kaže, da bi jo načel zob časa, saj je bila pred kratkim v celoti obnovljena in ostaja tudi v tem času sodoben hram izobraževanja mladih umov.

To šolsko leto je zato za učence in zaposlene na Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško prav posebno. Že prvi šolski dan novega šolskega leta smo začeli s kratko kulturno prireditvijo ob 50. letnici šole, s katero smo otvorili niz aktivnosti in dogodkov v tem jubilejnem šolskem letu. Ob neformalnem prazniku ta veseli dan kulture smo na začetku decembra v zbornici šole pripravili razstavo ob 50. letnici šole. V vlogi kustosinj sta se zelo uspešno preizkusili devetošolki Tinkara Kranjčevič in Noelle Benje, ki sta učence razredne in predmetne stopnje popeljali skozi razstavo. Odziv učencev in zaposlenih na razstavo je bil zelo dober. Naša želja je, da bi ob izboljšanju epidemioloških razmer razstavo lahko ponovno pripravili tudi za zunanje obiskovalce.

Petra Gajski in Maja Mirt Jakše, avtorici razstave ob 50. letnici OŠ Jurija Dalmatina Krško

Pred 50-leti se je odprla nova osnovna šola v Krškem. Ta šola je bila nekaj posebnega. Zgradili so jo na mestu, kjer je bil nekoč sadovnjak. Z 32 učilnicami, 2 telovadnicama in bazenom je bila šola velika pridobitev za mesto. In v ta namen smo so se naši učitelji odločili, da bodo učencem osnovne šole Jurija Dalmatina Krško pripravili razstavo. V četrtek, 2. 12., in v petek, 3. 12., ter v ponedeljek, 6. 12., sva s sošolko Tinkaro zgodovino naše šole predstavljali učencem od 1. do 9. razreda. Obiskalo nas je zelo veliko oddelkov predmetne in razredne stopnje. Razstava je potekala v zbornici šole. Na ogledu je bilo veliko slik iz začetka gradnje šole, obnovitve ter veliko šolskih kronik, albumov, revij, dva albuma in nekaterih pripomočkov, ki so bili namenjeni učiteljem. Nekaj pripomočkov pa je bilo tudi iz sodobnejšega časa, kot je tablica. Učencem je bila predstavitev zelo všeč, radi so brskali po slikah, malce mlajšim pa je bil zelo zanimiv tudi gramofon.

Noelle Benje, 9. c

V četrtek, 2. 12., petek, 3. 12. in ponedeljek, 6. 12.,  sva s sošolko Noelle vodili predstavitev razstave ob 50-letnici naše šole. Predstavitev se je odvijala v zbornici, obiskalo pa nas je veliko oddelkov razredne in predmetne stopnje. Predstavili sva jima potek gradnje in obnove naše šole, na osrednji mizi pa je bilo veliko predmetov iz časa pred petdesetimi leti, slike vseh razredov skozi ta leta, starih učbenikov in učil, revij in tudi dva tipkarska stroja. Govorili sva tudi o prireditvi ob odprtju in uniformah pionirčkov. Ker živimo v 21. stoletju in smo na razstavi želeli prikazati tudi razvoj tehnologije skozi čas, smo med drugim imeli interaktivni kviz na velikem ekranu in zadnjo izdajo šolskega glasila Stopničke na tablici. Učenci so pokazali veliko zanimanja, brskali po starih slikah in iskali svoje učiteljice, nekateri tudi starše. Primerjali so tudi staro in obnovljeno šolo, ki jim je zelo všeč.

                                                                                                                             Tinkara Kranjčevič, 9. c

Tudi sami se lahko preizkusite v spodnjem kvizu:

 

 

Dostopnost