Skoči na glavno vsebino

Današnji, zadnji šolski dan, je učence pospremil v poletne počitnice.

Po desetih mesecih trdnega dela, učenja, spoznavanja novih obzorij, tegob in radosti šolskih klopi se šolsko leto približuje h koncu.

Preden pa smo se zares poslovili za dva meseca, smo se s posebno radijsko oddajo spomnili pomembnih dogodkov izpred tridesetih let.

Jutri bomo Slovenci praznovali 30 let samostojnosti. 30 let, odkar imamo samostojno državo, v kateri se lahko prosto gibljemo (No, razen ko je razglašena epidemija.), se izobražujemo, zabavamo in se imamo radi.

Dne 25. junija 1991 je Skupščina Republike Slovenije razglasila samostojno državo Republiko Slovenijo. Zato je bil ta dan razglašen za državni praznik. Slovesna razglasitev samostojnosti je potekala 26. junija 1991, ko je bila prvič javno razobešena nova slovenska zastava.

Takratni predsednik države Milan Kučan je na prireditvi dejal: ”Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan.”

S temi besedami je napovedal težko pot, ki je Slovenijo in Slovence čakala do miru, svobode in popolne samostojnosti brez vojaškega nasilja. Nas, učencev, takrat na svetu še ni bilo, so pa bili priča tem dogodkom nekateri učitelji, naši starši in stari starši. In tako kot rojstvo otroka ni enostavno, ni bilo enostavno rojstvo naše Slovenije, ki je potrebovala deset vojnih dni, da je dokazala, da lahko obstaja. Že istega dne se je namreč začela desetdnevna vojna za Slovenijo, v kateri je zmagala Slovenija, vojaštvo Jugoslovanske ljudske armade pa je Slovenijo zapustilo do 25. oktobra 1991.

Brez enotnosti, zaupanja, samozavesti, ponosa, želje po boljšem življenju in blaginji in predvsem poguma, osamosvojitev ne bi uspela.

 

Ugotovili smo, da je z leti naša Slovenija odraščala, se razvijala, krepila in poiskala svoj prostor na svetovnem zemljevidu. Ob tem smo se najprej spomnili na športne dogodke, ki nas kot narod najbolj povezujejo, glas o nas pa nosijo v svet. Navdušujejo nas smučarji, skakalci, atleti, plavalci, smučarski tekači, tenisači, kolesarji, odbojkarji, hokejisti, košarkarji … Lahko bi še naštevali in naštevali! Športniki res premikajo meje! Pa ne samo oni, imamo tudi odlične znanstvenike, pionirje na področju letalstva, računalništva, medicine in drugje!

Slovenija je času svojega razvoja zrasla tudi v najstnico. Postala je kljubovalna, zahtevna, muhasta in nam v tem času prinesla tudi nekaj težav. Spomnili smo se uničujočih plazov v Logu pod Mangartom, pa potresa v Posočju in poplav v Železnikih in drugih naravnih katastrof.

Ugotovili smo, da je nekaj dobrega tudi v tem. Slovenci smo v tragičnih trenutkih spoznali, da v nesreči znamo stopiti skupaj in solidarno pomagati prizadetim.

 

V Sloveniji se je zvrstilo tudi nekaj pomembnih političnih in gospodarskih dogodkov. Leta 2004 je bila država sprejeta v Evropsko unijo in leta 2007 je denarno valuto tolar, nacionalni ponos naše države, zamenjal evro.

Spomnimo se še, da smo v tem obdobju dobili mobilne telefone, pa internet, da o vseh mogočih aplikacijah sploh ne govorimo. Postali smo spletna generacija in danes si življenja brez teh elektronskih napravic enostavno ne znamo več predstavljati.

Enotni pa smo, da so knjige sanje, ki jih držimo v rokah. In branje je za duha to, kar je telovadba za telo. Kljub temu da danes na internetu dobimo skorajda vse, je še vedno poseben užitek vzeti v roke knjigo in se v mislih preseliti v drug svet.

Za vse bralce knjig in branja na sploh je prav posebno leto, saj Bralna značka praznuje že 60 let svojega obstoja. Na naši šoli vsako leto znova potrjujemo, da smo bralke in bralci, saj na ravni šole beremo raznovrstno literaturo več kot 500 učencev. Bravo, mi vsi! Imamo pa tudi kar 27 zlatih bralcev, to so devetošolci, ki so vseh devet let pridno prebirali vrstice knjig, takšnih in drugačnih. Vsem iskrene čestitke!

Ja, spominov je veliko. Bolj kot so stari, lepši postajajo. Tudi mi krojimo dogodke, ki se jih bomo čez naslednjih 10, 20 let spominjali. Slovenija se bo še postarala, prišla bo v zrelejša leta, imela bo več izkušenj. Z njo pa tudi mi, ki bomo takrat že odrasli, na svoji poklicni poti. Uresničevali bomo svoje talente, ostali pa bodo spomini.

Slovenija, vse najboljše za 30. rojstni dan!

RADIJSKA VODITELJA

UMA IN JAKA Z GLASBENIMI GOSTI iz 6. b in 6. č

 

Dostopnost