Skoči na glavno vsebino

Zavedamo se, da se vse bolj umikamo s poti, ki je stkana iz pravih vrlin. Da na vrednote večkrat pozabimo. A prav te vrline so temelj življenja. Pogosto na pozdrav, ki je včasih zaznamoval vsako srečanje, vstopanje v prostor, pozabimo.

Dobra komunikacija, sprejemanje drugačnosti, dobri odnosi … so temelj dobre družbe.

Zato smo v 5. č razredu vrlinam posvetili posebno pozornost, ker  želimo osvojiti vrednote, ki jih počasi pozabljamo (pozdravljanje, radodarnost, spoštovanje …).

Vsak mesec posebno pozornost namenimo eni vrednoti, in sicer:

 

September: pozdravljanje, naslavljanje (ob prihodu učenec vljudno pozdravi; odzdravi; ob odhodu se poslovi; uporablja vljudnostne izraze želim, prosim, hvala; učenec  učitelje in učiteljice naslavlja z učitelj in učiteljica; uporablja pravilno obliko vikanja; vika vse delavce šole; ima spoštljiv odnos do vseh zaposlenih in do sošolcev.

Projekt smo predstavili drugim šolam. Pričeli smo sodelovanje z OŠ Milan Rakić iz Beograda, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Sežana, Vrtec Ciciban Krško, OŠ Mihajla Rostoharja Krško, OŠ Bartola Kašića Vinkovci.
Sledili smo zastavljenim ciljem in uspešno pridobili septembrsko vrlino.

Oktobrska vrlina: dobra komunikacija (pozorno poslušamo sogovorca, pri pogovoru opogumljamo sogovorca; govorimo obzirno, primerno okoliščinam; nikogar ne žalimo niti ne zasmehujemo).

Oktobra smo še bolj utrdili naše prijateljske vezi. Vsak teden smo žrebali s kom bomo sedeli, s kom bomo bili v paru in v skupini pri šolskem delu. Praznovali smo rojstne dneve. Obiskali malčke iz vrtca, povabili na obisk Gajevo babico, ki je predstavnica Rdečega križa v Brestanici, organizirali smo humanitarno akcijo v razredu. Povezali smo se s petošolci iz cele Slovenije in si pisali razglednice kraja. Dobili smo pošto iz Srbije in Turčije. Pisali smo pisma projektnim partnerjem. In zagotovo lahko rečemo, da smo oktobrsko vrlino pridobili vsi.

Novembrska vrlina: sprejemanje drugačnosti (dobro vemo, da je treba biti do drugih odkrit, smo brez predsodkov in cenimo vse ljudi ne glede na barvo kože, položaj v družbi ali jezik).

Novembra smo se pogovarjali in razmišljali o drugačnosti. Pripravili smo nastop za učence 4. in 5. razreda OŠ Mihajla Rostoharja in jih povabili na čajanko in druženje. Tudi mi smo njih obiskali. Ogledali smo si čudovito prireditev v izvedbi učencev te šole. Občudovali smo jih.

Ugotovili smo, kako smo srečni a da se tega niti ne zavedamo. Obljubili smo si, da se bomo vsak dan zahvalili življenju, ker smo zdravi in sposobni in da bomo vsak dan nasmejani in veseli.

Počasi se bliža december. A nas čaka novi izziv, nova vrlina. Komaj čakamo na nova doživetja, saj se obeta zanimiva dogodivščina …

Učenci 5. č in učiteljica Svetlana

Dostopnost