Skoči na glavno vsebino

V soboto je na naši šoli potekalo državno tekmovanje iz znanja kemije, ki se ga je udeležilo 191 učenk in učencev 8. in 9. razredov dolenjske regije. Skupaj s svojimi 43 mentoricami in mentorji so uživali v eksperimentiranju, raziskovanju in poglabljanju znanja o atomih, molekulah, spojinah … in se pripravljali na današnje tekmovanje, kjer so dokazali, da so na odlični poti v svet znanosti.  Našo šolo so zastopali Luka Gorjan, Enej Trampuš, Nastja Jan, Vesna Poznič, Zala Jakhel in Tibor Pevec Novak.

Urška Erjavšek

Kemija je veda, ki mi je zelo všeč, zato sem se prijavil na tekmovanje, kakor že prejšnje leto. Tudi tokrat se mi je uspelo uvrstiti na državno tekmovanje. Seveda smo morali trdo delati. Na srečo se je letošnje tekmovanje odvijalo na naši šoli. Za začetek smo poslušali poslanico Zveze za tehnično kulturo Slovenije, nato pa nam je zaplesala še šolska plesna skupina. Polni pričakovanj smo se odpravili reševat naloge, končali pa smo jih z mešanimi občutki. Komaj čakam na rezultate.

 Luka Gorjan, 9. b

V soboto, 1. 4. 2017, je na naši šoli potekalo državo tekmovanje iz znanja kemije. Učenci iz različnih šol so se okoli 9. ure zbrali v veliki telovadnici. Sledil je kratek kulturni program, ki se je začel z govorom gospe ravnateljice, nato pa je Nikita prebrala še dobrodošlico Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Na koncu pa smo učenci, ki obiskujemo izbirni predmet ples, imeli plesno točko Boj za radio. Sledila je razporeditev učencev po učilnicah in tekmovanje se je lahko začelo. Letos se je na naši šoli za Preglovo priznanje borilo 191 učencev. Upam, da so se odrezali čim bolje! Po končanem tekmovanju pa so, nekateri nasmejani, drugi malo manj, odšli v jedilnico na malico.

Taja Kukavica, 9. b

V soboto zjutraj smo se v OŠ Jurija Dalmatina Krško zbrali najboljši kemiki Dolenjske in Posavja  na državnem tekmovanju iz znanja kemije za Preglova priznanja, ki je potekalo po vsej Sloveniji. Po kratki dobrodošlici smo se tekmovalci odpravili v razrede in začeli z reševanjem nalog, kar je potekalo od 9.30 do 10.30. Sledila je pogostitev v jedilnici šole. Kemija je veda o najmanjših delcih, ki sestavljajo vse snovi. Preučuje lastnosti snovi in njihove spremembe. Velik del te znanosti so kemijske reakcije, ki so lahko uporabne ali pa preprosto samo neko zanimivo odkritje. Brez znanja kemije, kot vsake znanosti, se človeštvo ne bi moglo razviti do točke, v kateri smo danes, saj nam kemija omogoča proizvodnjo zdravil, živil, umetnih snovi ter skupaj s fiziko sestavlja razum in zdravo pamet človeka.

Enej Trampuš, 9. c

 

Včeraj smo imeli tekmovanje iz kemije za srebrno in zlato priznanje. Iz vse Dolenjske so prišli učenci 8. in 9. razredov. Za začetek je imela naša ravnateljica kratek govor,  potem pa smo se razdelili po skupinah. Nastopil je trenutek, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali – tekmovanje, ki je bilo napeto, saj je bila konkurenca »huda«. Ko smo končali, so nas pogostili, malo smo poklepetali in se z nasmeški odpravili proti domu.

Nastja Jan, 8. a

 

 

Dostopnost