Skoči na glavno vsebino

Nekoč je, 12. marec, veljal za prvi pomladni dan in tudi dan zaljubljencev. Z gregorijanskim koledarjem se je ta dan nekoliko zamaknil, zato je prvi pomladni dan 21. marca.

Narava se je začela prebujati, s tem pa tudi naše misli, domišljija in dobro razpoloženje. V duhu prihajajočih toplih dni smo učenci 6. a razreda pri pouku slovenščine ustvarili svoje  izvirne pravljice. 2 avtorski pravljici pa si lahko preberete v nadaljevanju …

ČAROBNI ČEVELJČKI                 

Nekoč je živela deklica, ki so ji že pred leti umrli starši, zato je živela v majhni koči z babico.

Babica je bila že stara in zelo slabotna. Na prvi pomladni dan je deklica odšla nabirat jagode, da bi lahko pripravila čaj za svojo babico. Ko je prišla v kočo, je pristavila vodo za čaj. Šla je pogledat k babici, a je videla, da je ni v sobi. Na postelji so bili le beli čeveljčki. Začela je jokati. Ena od solz je padla na čeveljčke. Takoj so se spremenili v mladeniča, ki je bil pravzaprav kralj. Deklica in kralj sta odslej živela skupaj v njegovi palači na vrhu hriba z njegovimi starši. Ko se je dekle pogovarjalo s kraljevo mamo, sta čez čas ugotovili, da je ona kraljeva babica iz preteklosti in da je kralj njen oče. Dogovorili sta se, da tega ne bosta povedali kralju, saj sta se imela neizmerno rada. Kmalu sta se zaljubila in deklica je postala kraljična.

Živela sta skupaj do konca svojega lepega življenja. Čez čas pa  sta povila tudi 2 prekrasna otroka.

                                                                                                                                                                                                                                                              Manca Avsec, 6. a

ČUDEŽNO PISALO

Nekoč je živela deklica. Bila je zelo dobrega srca. Skromno je živela v mali stari koči. Na drugi strani gozda pa je živela zlobna kraljica. Deklica je odšla po poti na grad, saj je tam delala za zlobno kraljico.

Nekega dne pa je v mesto prišel lep, prijazen fant. Vsi so ga imeli takoj radi, še posebej pa dekle. Dekle in fant sta se hitro zaljubila. Nekega pomladnega jutra pa je kraljica prišla po fanta. Rekla mu je, da če ji v svoji kovačnici ne izdela čarobnega pisala, s katerim bi lahko narisala vse, kar si želi in bi to tudi lahko dobila, bo ubila njegovo dekle. Fant se je takoj lotil dela. Kraljica je kmalu dobila pisalo. Nato je imela vse, kar si je zaželela.

Zaželela pa si je, kljub vsemu da fantovo dekle, umre. Hotela je tudi, da bi jo fant ljubil. A je ni. Čez nekaj dni je čarobno pisalo odnesla skrivnostna ptica. Nesla ga je naravnost k dekletu. Kraljica je od jeze in žalosti umrla.

Deklica si je s pisalom zaželela čeveljce in poročno obleko, s katero se bo lahko poročila. In res se je to zgodilo. Imela sta otroke in srečno živela do konca svojih dni. Pisalo pa je dobilo mesto v stekleni skrinjici v njuni hiši.

                                                                                                                Leja Gabrič, 6. a

Dostopnost