Skoči na glavno vsebino

V torek, 14.6.2016 smo učenci 5.a razreda izvedli naš tehniški dan z naslovom  Ustvarjalno dopoldne na gradu Brestanica. Da bi bil dan še bolj zanimiv, smo se proti Brestanici namenili s kolesi.
Skupaj z učiteljicama Heleno in Nino smo se po jutranjem zboru in krajših navodilih razredničarke odpeljali izpred šole. Pot nas je vodila mimo šole, preko mostu in mimo Poklicne gasilske enote Krško do urejene sprehajalne poti ob reki Savi. Nato smo vožnjo nadaljevali po makadamski poti mimo HE Krško. Kmalu smo prispeli do Brestanice, kjer smo pri spodnjem, manjšem gradu pustili kolesa, pot pa nadaljevali peš. Krajši del poti smo šli po asfaltni cesti, v hrib proti gradu Rajhenburg pa smo ubrali bližnjico, ki nas je vodila skozi gozd. Malo zadihani in ne preveč utrujeni smo končno prispeli na cilj.
Na grajskem dvorišču smo se najprej okrepčali in pojedli malico. Vodička nam je nato na kratko opisala zgodovino gradu in nam ga razkazala.  Kot zanimivost smo izvedeli, da so si menihi takrat sami izdelovali stvari, ki so jih potrebovali (obutev, obleka, pasovi, …).
Potem smo se razdelili v dve skupini. Ena  skupina se je skupaj z učiteljico Nino najprej lotila izdelovanja vrečk za shranjevanje zelišč. Vsak je dobil kos blaga in po navodilih si je sešil svojo vrečko, ki jo je lahko odnesel domov. Druga skupina pa je z učiteljico Heleno izdelovala čokoladne lizike. Najprej smo segrevali čokoladna zrna, da smo dobili čokoladno maso,  jo ohladili in nato zopet segreli. S to maso smo oblili paličice zložene na pladnju in jih za nekaj minut postavili v hladilnik. Lizike smo nato poskusili in bile so zelo dobre. Nato sta skupini zamenjali nalogi, da smo se vsi lotili tako šivanja kot kuhanja.
Naše ustvarjalno dopoldne je hitro minilo, saj sta bili obe delavnici zelo zanimivi in počasi smo se morali odpraviti. Peš smo se vrnili do spodnjega gradu, nato pa s kolesi pot nadaljevali do šole.

Gašper Lavrič 5.a

Dostopnost