Skoči na glavno vsebino

V petek, 15. 2. 2019, smo učenci 5. b razreda odšli v Evrosad. Pogledali smo si proizvodnjo in pakiranje jabolk ter se veliko naučili o njih. Do Evrosada smo se odpravili kar peš. Ko smo prispeli na cilj, nas je pričakala prijazna gospa. Najprej smo si ogledali, kako gnila jabolka z viličarjem nalagajo na tovornjak, ki jih nato odpelje v tuje države. Tam iz njih pridelajo sok in vino. Nato smo odšli na veliko tehtnico in skupaj z učiteljico stehtali eno tono. Sledil je ogled hladilnic, kjer jabolka pozimi shranjujejo. Zaprejo jih v velika skladišča brez kisika. Gospa, ki nas je vodila, je povedala, da to naredijo zato, da jabolka pozimi ne zgnijejo in imajo daljši obstoj. Tukaj je zelo dišalo po jabolkih. Potem smo si pogledali del, ki nam je bil najbolj všeč, odšli smo v sortirnico … Videli smo, kako se 300-kilogramski zaboji z jabolki potopijo v vodo. Jabolka splavajo na površje, nato pa jih stroj sortira po velikosti in barvi. V pakirnici je bilo zelo veliko tekočih trakov in zelo veliko ljudi, ki so pakirali jabolka in hruške v različne embalaže. Videli smo tudi napravo, ki zveže kup zabojev z jabolki. Ob koncu ogleda smo dobili še vsak svoje okusno jabolko. Ogled nam je bil zelo všeč, veliko smo se naučili. Sedaj bomo še raje jedli slastna jabolka iz Evrosada.

Luka Kink in Matija Kortnik, 5. b

Dostopnost