Skoči na glavno vsebino

O zdravi prehrani vemo že veliko, sploh, v časih katerih živimo, je še toliko pomembneje, da vedno znova ozavestimo, kaj jemo, je naša hrana zdrava ipd.? Veliko študij je že nastalo na to temo. Slednjo si lahko preberete na povezavi: https://www.mojezdravje.net/kaj-o-zdravi-prehrani-pravi-znanost/.

Če se zdravo prehranjujemo, pa vedno ni dovolj za ohranjanje našega zdravega duha in telesa … Kaj še manjka? Gibanje.

O pomenu gibanja  smo povprašali našega učitelja športa gospoda Zvonimirja Lorencija. Kaj pravi on? Preberite v nadaljevanju.

Se še spomnite, kako ste “trpeli”, ko ste s starši lezli na vrh kakšnega domačega hriba. Vleklo se je, strmina pa nam je dvigovala srčni utrip in dihanje je postalo vse bolj globoko. Pa vendar smo se na vrhu, na cilju, počutili zmagovalno. Tako se počutijo vsi rekreativci ter tekmovalci, ko dosežejo svoj cilj. Občutek zadovoljstva, ko premagaš samega sebe in dosežeš cilj, nam pomaga privabiti hormone sreče. Res je, da je na začetku poti težje, a če vadimo redno, nam nobena klančina ni več naporna. Zato migajte redno in predvsem na svežem zraku.

 Kaj dosežemo z redno vadbo, npr. s tekom?

 – izboljšamo delovanje pljuč;

– krepimo srce (zato z enim utripom poženemo več krvi po telesu);

– izboljšujemo imunski sistem (zato smo manj bolni); 

– imamo boljši nadzor s telesno težo (še vedno pa je zelo pomembno, kaj jemo!!);

– naše okostje se okrepi (našim kostem povečamo gostoto, zato so bolj trdne);

– zmanjša se stres in tudi spimo bolje; 

– imamo več energije;

– splošno počutje je boljše.

 Še nekaj: hoja, tek … vse je zastonj, le dvigniti se moramo s kavča :). 

Torej zdrava prehrana in gibanje ne moreta eden brez drugega. Konec tedna nas čaka zdrav zajtrk – vsedržavni dogodek – Slovenski tradicionalni zajtrk. Ne pozabite si ga skrbno pripraviti!

Mi vsi pa vam želimo – dober tek!

                             Bernarda Kunej

Dostopnost