Skoči na glavno vsebino

Video

S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk želijo izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke in šolajočo se mladino ter širšo javnost o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njenem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki ter nacionalnem ravnanju z embalažo ter povečati prepoznavnost slovenskih izdelkov. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Tako kot vsako leto, smo z učenci izvajali spremljevalne aktivnosti, ki so vključevale okoljski, kmetijski, zdravstveni, kulturni vidik … ter druge. Veliko je bilo tudi medpredmetnega povezovanja. Tradicionalni zajtrk je bil sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Šola je ta živila pridobila od lokalnih pridelovalcev hrane, in sicer:

BIO MED – Čebelarstvo Vajda

BIO MASLO – Krepko (Kele-Kele)

BIO MLEKO – Krepko

ČRN POLNOZRNAT KRUH – pekarna Kruhek

BIO JABOLKO – Kmetija Lenček

                                                                                                                      Sanja Valenčak

Po čem si bodo naši učenci zapomnili današnji zdrav zajtrk?

V petek, 17. 11. 2017, smo v šoli praznovali Tradicionalni slovenski zajtrk. Zbrali smo se v matični učilnici in počakali na zajtrk. Za zajtrk smo dobili maslo, med in jabolko. Zraven pa smo pili mleko. Zajtrk je bil zelo okusen in sladek. Po njem nam je razredničarka razdelila knjižice o čebelah. Po prvi uri pa smo se odpravili na šolsko igrišče, kjer smo zapeli himno o Tradicionalnem slovenskem zajtrku – Slakovo pesem Čebelar. Po odpeti himni smo se še malce razgibali. Ko smo končali z razgibavanjem, pa smo se odpravili na ribnik. Med potjo smo se pogovarjali in se smejali. Pot smo nato nadaljevali nazaj proti šoli. Nato smo nadaljevali s poukom po urniku.

Komaj čakam naslednji tradicionalni slovenski zajtrk. Upam, do bo tudi naslednje leto tako dober in sladek.

                                                                                                          Vanja Vučajnk, 7. c

Danes je dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Celoten dogodek mi je bil zelo všeč. Še posebej sem se zabavala, ko smo odpeli himno čebelarjev. Tudi sprehod do ribnika je bil zelo zabaven, saj je bilo veliko smeha. Bilo mi je zelo všeč.

                                                                                               Nika Sotošek, 7. c

Danes je bil Tradicionalni slovenski zajtrk. Imeli smo se zelo lepo, najbolj mi je bilo všeč to, ko smo se razgibavali in peli. Všeč mi je bil tudi sprehod do ribnika. Upam, da bo še veliko takšnih dni v prihodnje.

                                                                                                          Marcel Molan, 7. c

Današnji dan smo pričeli v matični učilnici, kjer smo pojedli zelo slasten slovenski zajtrk. Na igrišču smo se kasneje tudi dodobra razgibali in odšli nato na sprehod do ribnika. To mi je bilo zelo všeč, saj nimamo vsak dan takšne priložnosti. Kasneje smo nadaljevali s poukom po urniku. Dan je bil zelo zanimiv in zabaven, saj smo izkoristili tudi vreme, ki nam je bilo naklonjeno.

                                                                                                                      Sanjin Dubrić, 7. c

Tradicionalni slovenski zajtrk mi je bil všeč. Še posebej, ko smo bili na igrišču in vsi skupaj zapeli pesem Čebelar. Komaj čakam naslednje leto, da to podoživimo.

                                                                                                                      Lina Stergar, 7. c

Danes, 17. 11., je dan, ko imamo Tradicionalni slovenski zajtrk. Danes zjutraj smo prišli v šolo kot vsak drug dan. Po zvonjenju smo odšli v matične učilnice, kjer smo pojedli zajtrk: med, mleko, maslo, kruh in jabolko. Nato smo odšli na igrišče šole, kjer smo zapeli pesem Čebelar Lojzeta Slaka, ki mi je zelo pri srcu in sem jo z veseljem odpel. Po odpeti pesmi smo se razgibali in odšli v telovadnico, kjer smo igrali odbojko. Imeli smo razredni boj: fantje proti puncam. Igra je bila izenačena, čeprav so punce bolje igrale. Nato je sledil pouk po urniku.

                                                                                                          Jaka Cetin, 8. a

V petek, 17. 11., smo se zbrali vsi učenci OŠ Jurija Dalmatina Krško v matičnih učilnicah. Nato smo pojedli zajtrk, ki je bil sestavljen iz mleka, masla, medu, kruha in jabolka. Ko smo pozajtrkovali, smo na igrišču šole zapeli pesem Čebelar ter se nato še razgibavali. Nato je sledil pouk po urniku.

Miha Sotošek, 8. a

V petek, 17. 11. 2017, smo imeli kulturno-športni dan: Tradicionalni slovenski zajtrk. Zjutraj smo najprej pojedli okusen, a tudi zdrav zajtrk, ker pa zdrav življenjski slog ni samo v hrani, smo vključili tudi šport. Najprej smo zapeli pesem čebelar, nato pa smo se šestošolci in devetošolci odpravili na Grmado. Devetošolci so se še na sredi hriba obrnili in šli nazaj v šolo, mi pa smo hodili naprej. Na vrhu hriba smo se ustavili, si odpočili in se z najvišje točke Grmade odpravili nazaj v šolo. Po triurnem pohodu smo v šoli imeli eno uro pouka – matematiko. Poučevala sta nas sošolca. Ura matematike je bila super. Naši vtisi so bili odlični. Ko je zvonec zazvonil, smo vsi odhiteli domov uživat vikend.

Tjaša Kern, 6. a

Dostopnost