Skoči na glavno vsebino

Tudi v času, ko se učimo in delamo za šolo na daljavo, šolski novinarji ne počivamo. Učenka, Pika Radej, je zbrala nekaj podatkov, kako ostati zdrav in v dobri kondiciji …

Seveda je vrednota. Ko ga enkrat izgubimo, ga težko nazaj pridobimo, zato moramo skrbeti zanj. Kako poskrbimo za svoje zdravje:

Skrb za zdravje

Če ne poznamo točne in natančne definicije zdravja, pa to ne pomeni, da moramo zdravje zanemariti. Za vse vidike našega telesa moramo ustrezno poskrbeti, saj samo ravnotežje na vseh področjih vodi v situacijo, kjer bolezen ni prisotna. Tako skrb za zdravje ni samo ena aktivnost, ampak je preplet mnogih aktivnosti, ki jih mora človek redno izvajati, da bo njegovo zdravje čim boljše.

Zdrava prehrana

Zdrava in uravnotežena prehrana je zagotovo najpomembnejša za naše zdravje. Vsi vedo, kakšne so prednosti zdravih živil, a včasih veliko raje posegamo po mastnih,sladkih,nezdravih jedeh, ki nam vse prej kot koristijo.

A samo zdrava prehrana ni dovolj. Pomembno je tudi, kako si obroke čez dan porazdelimo. Zdravniki priporočajo, da si dnevne obroke razporedimo na pet manjših obrokov, ki naj bodo proti koncu dneva čim manjši. To pomeni, da se lahko za zajtrk brez skrbi najemo, kolikor hočemo, večerja pa naj bo skromnejša.

Športna aktivnost

A samo zdrava prehrana ni dovolj, da bi bilo naše telo dovolj odporno na razne povzročitelje bolezni. Če želimo biti zdravi, je nujno, da se dovolj gibamo, sploh na svežem zraku.

Pomembno je, da se ukvarjate s športom, ki ga imate radi in da pri tem ne pretiravate. Na primer, če nimate dovolj kondicije, potem ne poskusite teči pol ure skupaj, saj se vam lahko zgodi, da se zaradi naprezanja poškodujete. Razporedite si tek v intervale, kjer se izmenjujeta hoja in tek. S časom boste napredovali in videli, da je športna aktivnost na svežem zraku odlična in da si z njo dvigate imunski sistem, ki je tako bolje pripravljen na spopad z različnimi povzročitelji bolezni.

 

                                                                                   Podatke zbrala: Pika Radej, 7. c

 

Dostopnost