Skoči na glavno vsebino

V petek smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Jedli smo med, maslo, kruh, mleko in jabolko. Na hodniku smo peli pesem o čebelarju. Po zajtrku smo si ogledali film o čebelici Sari. Pomembno je, kar jemo, kajti lokalno pridelana hrana je bolj zdrava od hrane, ki pride iz tujine.

Hana Halilović, 3. č

Prvo šolsko uro smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk, pri katerem smo jedli črni kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Drugo uro smo se učili peti in plesati pesem Čebelice. Ko je bila ura deset, je vsa nižja stopnja na hodniku odpela to pesem. Potem smo odšli v razred, kjer smo barvali pobarvanke o čebelah.

Mark Baržić, 4. b

Danes smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Jedli smo črni kruh, maslo, med in jabolko. Pojedel sem vse. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo peli na hodniku.

Žan Bajc, 1. c

Danes se je kot že vrsto let odvijal slovenski tradicionalni zajtrk. Kot vedno smo jedli kruh, maslo, med in jabolko. Zajtrku  je sledil ogled kratkega filma o kranjski sivki, ki smo jo iz papirja izdelali tudi mi. Sladek zajtrk mi je bil všeč.

                                                                                            Tomi Bajc, 6. b

Danes smo prvi dve šolski uri namenili tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Najprej smo se pogovarjali, zakaj je pomembno, da zajtrkujemo in jemo hrano, pridelano v Sloveniji. Poleg tega, da tuja hrana vsebuje določene kemikalije, ima manj vitaminov in ima za sabo že dolgo pot, moramo podpreti slovenske pridelovalce. Kot že vsako leto smo pojedli črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse pridelano v Sloveniji. Mislim, da je prav, da ima domača hrana svoj dan, ki ga obeležujemo na takšen način.

Luka Gorjan, 9. b

Danes smo imeli za zajtrk med, maslo, kruh in jabolko, ki so pridelki lokalnih pridelovalcev hrane.  Po  zajtrku smo odšli učenci 2. b razreda na hodnik. Tam smo zapeli pesem  Lojzeta Slaka z naslovom Čebelice. Naslednjega zajtrka se  že zelo veseliva.

Lara in Lucija Zlobko, 2. b

V petek smo imeli na začetku pouka zdrav slovenski zajtrk, ki je vseboval med, kruh, maslo, mleko in jabolko. Zajtrk je bil okusen in zdrav. Bilo je lepo videti, kako smo jedli nekaj značilnega za našo prelepo deželo.  Dobro smo se imeli in se lepo pogovarjali, igrali in še kaj. Nato smo z našo razredničarko pogledali filmček o  slovenski čebeli, ki se imenuje kranjska sivka. Izdelovali pa smo tudi origami čebelico. Bila je lepa in bo lepa tudi kot dekoracija v našem razredu. Škoda, da je tak dan samo enkrat v letu.

Moja sestrica Tina iz 5. a pa pravi takole : “Ko smo prišli v šolo,  smo se dobili v razredu in pojedli  tradicionalni slovenski zajtrk. Veselili smo se pojedine. Ta obrok je zelo zdrav in okusen. Ta  zajtrk prikazuje našo Slovenijo, saj vsi izdelki ponazorijo našo deželo in so vse  stvari domače. Ko smo pojedli, smo ponovili pesem  Lojzeta Slaka  Čebelar. Med odmorom  smo se pripravljali, da bomo zapeli to pesem zelo naglas na hodniku še drugim učencem.

Tina in Jan Kuselj, 6.b

V petek smo imeli v šoli tradicionalni slovenski zajtrk. Jedli smo kruh, med, maslo in jabolko ter pili mleko. Zelo lepo je bilo, ko smo se učenci nižje stopnje zbrali na hodniku in zapeli pesem Čebelar. Pri pouku smo se pogovarjali o zdravi in nezdravi prehrani ter naredili plakate. Zajtrk mi je bil všeč, saj imam zelo rad med.

Gašper Mikulanc, 3. c

Petek  smo za zajtrk v šoli okusili domač črn kruh, namazan z maslom in medom, ter jabolko. Saj je bil vendar tradicionalni slovenski zajtrk. To je bil zdrav zajtrk, ki bi morali vsaj v Sloveniji okusiti enkrat na teden. Prvo šolsko uro si je naš razred namazal na kruh maslo in med ter si med uživanjem zdrave slovenske hrane ogledal filmček o medu in čebelici kranjski sivki. Med ogledom filma smo nekateri pri pesmici zraven peli. Iz filmčka sem se naučila, kako se razvija ličinka in kako nastane med, ki smo ga jedli za odličen zajtrk. Ko smo pojedli, smo začeli iz papirja izdelovati čebelico. Dobili smo navodila in si ogledali še posnetek, na katerem je čebelo izdelala gospa. Tako sem jo začela izdelovati na prvi papir. Po dolgem mučenju, mečkanju papirja ter prepogibanju sem jo uspela narediti. Potem sem to poskusila še na pravem papirju. Razveselila sem se čudovitega izdelka, ki mi je polepšal dan. Ta zajtrk mi je bil zelo všeč in si ga bom še kdaj privoščila.

Lina Planinc, 6. b

Leto je naokrog in v petek smo v šoli imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Ta je potekal po vseh šolah v Sloveniji. Za zajtrk smo dobili sladki med ,maslo ,črn kruh, mleko in sočna domača jabolka. Zajtrk je bil zelo okusen, vsa hrana pa je bila pridelana v okolici domačega kraja. Po zajtrku smo se z učiteljico pogovarjali o bontonu prehranjevanja in iz papirnatih prtičkov izdelovali pogrinjke. Bilo je zelo zabavno. Po končanem programu, ki je trajal dve šolski uri, smo nadaljevali s poukom. Vse skupaj je bilo zelo poučno in zanimivo. Tudi sama doma večkrat zajtrkujem med, ki mi ga podari mamin stric Mirko, ki je čebelar.

Ava Germek , 6. c

Zjutraj nas je učiteljica pričakala v razredu. Pogovarjali smo se o zdravem slovenskem zajtrku. Prišla je knjižničarka in nas spraševala, kaj jemo za zajtrk. Nato smo zajtrkovali med, maslo, kruh, domače mleko in jabolko. Izdelali smo štiri plakate. Plakati so imeli naslove Zdrav zajtrk, Zdravo kosilo, Zdrava večerja in Nezdrava prehrana. Jaz sem imela Zdrav zajtrk in vanj sem nalepila slikice iz časopisov. Kasneje smo dobili še besedila  pesmi Čebelar in jo tudi zapeli. Peli smo vsi učenci nižje stopnje. Zajtrk je zelo pomemben obrok za naše zdravje.

Eva Sotošek, 3. c

Kot vsa prejšnja leta smo tudi letos v šoli imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Prvo uro smo pojedli zajtrk, sestavljen iz črnega kruha, medu, masla, jabolka in mleka. Drugo uro pa smo se pogovarjali o tem, kako pomembno je, da zajtrkujemo in jemo hrano, pridelano v Sloveniji. Učiteljica nam je povedala, da tuja hrana vsebuje veliko nezdravih snovi in manj vitaminov. Ta dan mi je bil zelo všeč in se že veselim naslednjega leta, ko bomo imeli zopet zdrav slovenski zajtrk.

                                                                                     Lara Sotler, 6. c

V petek smo imeli vsi učenci slovenski tradicionalni zajtrk. Ta zajtrk je bil drugačen od vsakdanjih. Jedli smo kruh, namazan z maslom in medom, jabolko in pili mleko. Ko smo se najedli, smo odšli na stopnice in peli pesem Čebelar. Nato pa smo odšli v razred in delali prehransko piramido. Ta dan mi je bil zelo všeč, zato si želim še več takšnih dni.

Lina Stergar, 6. c

V petek smo imeli slovenski tradicionalni zajtrk, ki ga tako kot pri nas v osnovni šoli Jurija Dalmatina obeležujejo tudi drugje v Sloveniji. Prvo uro smo pojedli naš zajtrk: črni kruh, na njega namazano maslo in med, zraven pa mleko in jabolko. Ko smo pojedli, smo se razdelili v skupini; prva se je pogovarjala o bontona med jedjo, druga pa je na različne načine zlagala prtičke. Naučili smo se, da je bonton knjiga o lepem vedenju in da med jedjo ne smemo cmokati, se naslanjati na mizo in se igrati s hrano. Naučili smo se tudi zlagati in sestavljati prtičke. Prvo smo naredili nekaj podobnega piramidi, potem pa podobno harmoniki. Preživel sem  zelo lep dan. Upam, da bomo imeli še večkrat tak zajtrk.

                                                                                              Sanjin Dubrić, 6.c

Dostopnost