Skoči na glavno vsebino

V petek, 15. 6. 2018, smo na Osnovni šoli Jurija Dalmatina zaključili z enotedenskim projektom Pešbus, ne pa tudi »hoje peš«.

Obeležili smo ga s skupnim snidenjem vseh udeležencev in spremljevalcev pred šolo, pridružila se nam je tudi ga. podžupanja Ana Nuša Somrak, saj projekt izvajamo v sodelovanju z Občino Krško.

PEŠBUS je del programa aktivno v šolo, ki ga podpirata Inštitut za politike prostora (Ipop) in   Ministrstvo za zdravje RS ter je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Na naši šoli je potekal na petih progah in prijavljene učence pobiral na vmesnih postajah. Učenci so v šolo hodili peš iz Griča, Starega Krškega, Narpla, Kremena in iz Stare vasi.

Za izvajanje programa sva se odločili, da bi učence spodbudili k hoji v šolo. Ker se je ponudila priložnost, da na šoli poglobimo in razširimo izkušnjo, smo se v letošnjem letu priključili projektu. Želimo si, da bi v prihodnjem letu aktivnost še razširili in nadaljevali. Otrokom na ta način omogočimo, da jih spodbudimo k aktivnemu načinu življenja in jim naredimo pot v šolo bolj družabno in zanimivo.

Sicer pa PEŠBUS na naši šoli ni novost, poteka že od leta 2009, in sicer v Tednu mobilnosti. Njen idejni vodja je Helena Drakulič, ki je kot spremljevalka in koordinatorka učence prav tako vodila v šolo.

Za samo izvedbo pa so ključnega pomena spremljevalci ─ prostovoljci na posameznih progah, ki skupino učencev varno pripeljejo v šolo. Veseli nas, da se je odzvalo kar 16 spremljevalcev na vseh progah, ki so v šolo vodili kar 62 prijavljenih otrok, vsak dan pa se je še kakšen priključil.

Del projekta je tudi bicivlak, ki se ga želimo lotiti v prihodnosti. Ker se je interes otrok pokazal že sedaj, ga bomo na eni progi GRIČ – ŠOLA izpeljali že v tem tednu (od 18. 6. do 22. 6. 2018). Potekal bo na enak način kot je potekal pešbus, le da je pri vožnji s kolesom potrebnih več spremljevalcev, organizirana pa je pot tudi domov.

Želimo si, da bodo učenci hodili peš in se vozili s kolesom tudi takrat, ko pešbus in bicivlak ne bosta »uradno« več potekala. Zato je na vseh nas, da smo našim učencem vzor in jim pokažemo, kako varno in aktivno priti v šolo.

Zares sva hvaležni vsem sodelujočim, da nam je skupaj uspelo z veliko dobre volje in prijetnih izkušenj izpeljati ta projekt.

Koordinatorici programa Helena Drakulič in Nataša Pleteršnik

 

 

 

 

 

Dostopnost