Skoči na glavno vsebino
Veselili smo se ponedeljka, saj smo imeli ta dan učenci 5. a razreda kulturni dan. Zjutraj smo se zbrali v gasilskem domu in se odpravili v mestni muzej. Tam sta nas že čakali vodički in skupaj smo se odpravili najprej v Mencingerjevo hišo.
Komaj smo se usedli v prelepi sobi, že je sledilo za nas res nepričakovano presenečenje. Kar naenkrat je pred nami stal Jurij Dalmatin! Saj smo vsi vedeli, da se je nekdo vanj preoblekel, a je bilo vseeno zelo zanimivo poslušati resnično zgodbo o njegovem življenju v Krškem in razburljivem tovorjenju prevedene Biblije v sodih.
Ko smo se poslovili od Dalmatina, nam je vodička povedala vse o protestantih in tudi mi smo že veliko vedeli in sodelovali v razgovoru.
Najbolj zanimivo nam je bilo v Valvasorjevi sobi, kjer je bilo razstavljenih veliko dragocenih knjig. Tu so bili štirje deli Slave vojvodine Kranjske in osemnajst delov lepih belih knjig s samimi slikami. Teh knjig se nismo smeli dotikati, saj so zelo stare, vodička pa jih je vzela v roke le z rokavicami. Nasmejali smo se Adrijanu, ki je bil tako pogumen, da si je oblekel nenavadno obleko iz tistih časov – krinolino.
V muzeju smo si ogledali še razstavo o rimskem mestu Neviodunum ter sobo, kjer je prikazano potovanje po reki Savi nekoč. Tam smo poslušali tudi zgodbo o preganjanju “čarovnic” v naših krajih.
V muzeju nam je bilo zelo všeč, veliko smo se naučili in ugotovili, koliko zanimivosti skriva preteklost našega mesta.
Patrik, Sara in Samo, 5. a
Dostopnost