Skoči na glavno vsebino

Učenci 5. č razreda smo komaj pričakali današnji dan, saj je bil za nas res poseben.

Po malici so nas obiskali otroci iz vrtca z vzgojiteljicama Petro in Lili. Razveselili smo se njihovih risbic, ki so nam jih prinesli za darilo. Namreč narisali so našo sovico Oko in nam risbice speli v čudovito knjižico. Nato smo poklepetali in se potem podali v bralno pustolovščino. Petošolci smo malčkom prebrali zgodbico Kakšen je svet, ki govori o žabici, ki se je pogumno odpravila spoznavat svet in bila kljub vsem nevšečnostim vedno vesela, nasmejana in pozitivna. O vsebini pravljice smo se pogovorili. Vzgojiteljica Petra nas je naučila ples, ki smo ga vsi skupaj zaplesali. V družbi majhnih otrok smo se počutili sproščeno in komaj čakamo naslednji mesec in ponovno bralno druženje.

Sledil je pouk in na koncu pouka še en obisk. Obiskala nas je gospa Rut Zlobec, ki je učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Novem Sadu.  Prišla je s tremi učenci iz Srbije. Udeležili so se 20. mednarodnega Unesco tabora v Pišecah in so se ustavili tudi pri nam, saj z njimi že nekaj časa sodeluje naša učiteljica. Predstavili so nam znamenitosti Novega Sada, srbsko pisavo – cirilico ter, kako poteka pouk dopolnilnega pouka slovenščine v Srbiji. Predstavili so nam dramatizacijo basni Valentina Vodnika – Sraka ima mlade.

Izvedeli smo, da se dopolnilnega pouka slovenščine udeležujejo otroci od 6 do 18 let in tako skrbijo za kulturno dediščino svojih prednikov. Družine teh otrok imajo korenine v Sloveniji.

V Srbiji deluje 14 slovenskih društev v različnih mestih. V Novem Sadu se društvo imenuje Kredarica.

Za darilo smo dobili knjigo gospe Marije Lovrić, ki je bila učenka gospe Rut in je obiskovala dopolnilni pouk slovenščine, Zvita kura. Knjiga je napisana v srbščini in nato prevedena v slovenščino in bo obogatila našo razredno knjižnico.

Skupaj z otroki iz Srbije smo se odpravili na kosilo, se v prijetnem vzdušju pogovorili, in se z lepimi vtisi poslovili.

Učenci 5. č razreda

Dostopnost