Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 26. 10. 2017, je bila v Kulturnem domu Krško osrednja slovesnost v počastitev 500-letnice protestantizma na Slovenskem. Na dogodku so sodelovali tudi naši učenci s kratkim kulturnim programom. Po proslavi smo se vsi skupaj sprehodili mimo Spominskega parka do plesne dvorane OŠ Jurija Dalmatina, kjer je bila razstava nagrajenih del likovnega in literarnega natečaja – Dalmatinova značka – Na obisku pri Juriju Dalmatinu. Tu so bila tudi podeljena priznanja za Dalmatinovo značko. Dogodek smo zaključili s pogostitvijo v jedilnici šole. Tako smo obudili spomin na prvi tiskani knjigi v slovenščini, prvi prevod Biblije ter prvo slovensko slovnico. Primož Trubar, Adam Bohorič in Jurij Dalmatin so velika tri imena, ki dajejo Slovencem pomemben pečat.

V počastitev slovenskega državnega praznika DNEVA REFORMACIJE je bila v četrtek, 26. oktobra 2017, v dvorani Kulturnega doma Krško osrednja slovesnost, kjer smo delček programa prispevali tudi osnovnošolci naše šole. Hkrati smo obeležili tudi 10. obletnico likovno-literarnega natečaja Na obisku pri Juriju Dalmatinu. Iz Kulturnega doma smo se mimo Spominskega parka Jurija Dalmatina sprehodili do naše šole, kjer je potekala predstavitev letošnjega natečaja in razstava likovnih ter literarnih del sodelujočih učencev ter podelitev priznanj najboljšim ustvarjalcem del. Ponosni smo, da smo ob 10. obletnici natečaja Na obisku pri Juriju Dalmatinu bili gostitelji prav mi, šola, ki nosi ime tako pomembnega moža. Zavedamo se, da je naloga našega hrama učenosti, da njegovo ime in njegovo besedo prenašamo na mlajše rodove. Dokaz, da smo na pravi poti, so prav literarni in likovni izdelki učencev. Kot je v pripovedki O Juriju Dalmatinu zapisala učiteljica Irena H. Simončič: »Odšli so ljudje in izginile zgradbe, padali mostovi in rastli novi – tudi šole in cerkve, spremenila so se njihova imena – tudi ime naše šole – ljudje mislimo, da bo spomin na velikane ohranjen s poimenovanjem ustanov in ulic, a vse materialno lahko izgine …« Vsem sodelujočim učencem in mentorjem literarnih in likovnih del iskreno čestitam, ravno tako našim kolesarjem, ki so uspešno prekolesarili pot od Trubarjeve domačije do Dalmatinovega Krškega ter županu občine Krško mag. Miranu Stanku podarili listino imenovane poti.

Ravnateljica: Valentina Gerjevič

Številni kulturni dogodki, ki so posvečeni 500-obletnici protestantizma, so nas na Osnovni šoli Jurija Dalmatina v Krškem vzpodbudili, da pripravimo športno-rekreativno prireditev. Dogodek smo povezali z osrednjo slovestnostjo ob 500-letnici protestantizma v krškem kulturnem domu. Tako smo se v četrtek, 26. 10. 2017, zbrali pred Osnovno šolo Jurija Dalmatina Krško in se  s kombiji odpeljali v Rašico. Pred Trubarjevo domačijo so nas pričakali predstavniki občine Velike Lašče in muzeja. Navdušeni so bili nad našo idejo in podpisali smo listino o sodelovanju med občinama Velike Lašče in Krško. Dogovorili pa smo se tudi o sodelovanju osnovnih šol Primoža Trubarja Velike Lašče in Jurija Dalmatina Krško. Po krajši pripravi in pregledu koles smo začeli s kolesarjenjem skozi Ponikve, Predstruge, Cesto in Zdensko  vas. Po daljšem vzponu je nato sledil spust v vas Krka. Tu smo po krajšem počitku nadaljevali ob reki Krki skozi Gabrovčec, Velike Lese, Marinča vas, Fužine, Zagradec, Breg, Male Reberce, Poljane, Prapreče v Žužemberk. Na osnovni šoli nas je ravnateljica sprejela in nam predstavila zanimivosti doline ob reki Krki. Sledila je malica in krajši počitek na igrišču osnovne šole. Nadaljevali smo skozi Dvor, Sotesko, Gaberje, Gorenje v Stražo. Z zadovoljstvom smo ugotavljali, da smo premagali že skoraj polovico poti. Tempo vožnje je bil zelo hiter, ampak zelo dobro pripravljeni učenci so ga z lahkoto premagovali. Na počitku smo se dogovorili, kako bomo kolesarili skozi Novo mesto. Ob velikem avtomobilskem prometu smo se zelo dobro posluževali kolesarskih stez in zelo hitro smo prikolesarili do Osnovne šole Otočec, kjer smo imeli kosilo. Sledila je vožnja do gradu Otočec, kjer smo se pred zadnjo tretjino poti še malo odpočili. Zadnji del smo nadaljevali skozi Kronovo, Družinsko vas, Drago, Stranje, Dobravo, Čučjo Mlako, Hrvaški Brod, Zameško, Smednik, Zaloke, Veliko vas, Leskovec v Krško. Po 95 km smo s kolesarjenjem zaključili pri Osnovni šoli Jurija Dalmatina. S ponosom smo ugotavljali, da smo premagali kar zahtevno kolesarsko pot, ki nam ni predstavljala večjih problemov. Številne rekreativne prireditve, ki jih organiziramo na naši osnovni šoli z učenci pa kažejo, da smo na pravi poti. Saj na ta način predstavljamo učencem pomembne oblike športne rekreacije, ki jo bodo v bodoče še izvajali. Na kolesarjenju sta za varnost skrbela dva policista s Policije Krško, medicinska sestra z Urgence Krško, serviser za kolesa, hišnik, ki nas je spremljal v kombiju in učitelja športne vzgoje. Po kratkem počitku smo se udeležili še proslave posvečene 500-obletnici protestantizma v krškem kulturnem domu, kjer smo županu mag. Miranu Stanku izročili listino o sodelovanju med Občino Velike Lašče in Občino Krško.

                                                                                               Vodja kolesarjenja: Anton Zakšek

Dostopnost