Skoči na glavno vsebino

Učenci 5. č razreda smo en dan namenili sreči.   Najprej smo prebrali zgodbo o najsrečnejši ptici in ugotovili, da primerjanje z drugimi odžene srečo stran, saj nas naredi ljubosumne, pohlepne, nezadovoljne s tem,  kar smo in kar počnemo.

Nato smo zapisali, kaj je za nas sreča. Uro književnosti pa smo povezali z uro likovne umetnosti ter na različne načine ustvarili najsrečnejšo ptico … vsaj tako so jo videli drugi … čeprav resnica ni takšna.
Ker pa radi osrečujemo tudi druge, smo se spomnili učencev 2. č razreda, s katerimi smo v šoli doživeli precej srečnih trenutkov in smo napisali uganke ter jih poslali na mail njihovi učiteljici Tanji. Presenečenje jih je pričakalo v šoli, v našem razredu, kjer sedaj imajo pouk.   In smo z našim dejanjem razveselili naše mlajše sošolce.

In kaj je pravzaprav sreča:

Zame je sreča, ko me ime nekdo rad in me zna nasmejati.
Sreča je lepa stvar, ki raste v tebi …
A raste samo, če si s seboj zadovoljen.
Nikoli ne boš srečen, če se primerjaš z drugimi.
Zato bodi zadovoljen sam s sabo in se ne oziraj na druge.

Zgodba o najsrečnejši ptici

Sreča je velika gneča Vrana je živela v gozdu in bila zadovoljna s svojim življenjem, vse dokler ni nekega dne videla laboda. “Labod je tako bel, jaz pa sem tako črna … Labod mora biti najbolj srečna ptica na svetu.”

Svoje misli je priznala labodu. Labod odvrne: ”Tudi jaz sem misli, da sem najbolj srečna ptica, dokler nisem srečal papige, ki ima tako lepe žive barve. Mislim, da je papiga najbolj srečna ptica na svetu.”

Vrana je odletela do papige. Papiga ji je povedala: “Živela sem srečno življenje dokler nisem videla pava. Jaz imam samo dve barvi, pav je pa tako pisan in ima tako lepe vzorce, zagotovo je najsrečnejši.”

Vrana je obiskala pava v živalskem vrtu, kjer so ga občudovale množice ljudi. “Dragi pav, tako si lep, vsak dan te obišče na stotine ljudi. Ko ljudje vidijo mene, me takoj naženejo. Moraš biti najsrečnejša ptica na svetu.”

Pav odgovori: “Tudi jaz sem ves čas mislil, da sem najsrečnejša in najlepša ptica na svetu. A zaradi svoje lepote sem zaprt v živalskem vrtu. Opazoval sem po živalskem vrtu in ugotovil, da je vrana edina ptica, ki ni zaprta v kletki. Če bi bil vrana, bi lahko svobodno letal okrog in bil najsrečnejša ptica.”

Nauk zgodbe?

Ne dovolimo, da nas primerjanje povleče v nezadovoljstvo, rajši cenimo, kar imamo. Tekmovalnost vodi v začaran krog nesreče. Vedno bomo našli nekoga, ki bo imel več ali manj.

Tisti, ki je zadovoljen s tem, kar ima, je najbolj srečen človek na svetu.

Veliko sreče vam želimo … učenci 5. č

Dostopnost