Skoči na glavno vsebino

V preteklem tednu smo se učenci petih  razredov po različnih dnevih zjutraj zbrali pred šolo in se odpravili v Mestni muzej Krško. Ko smo prišli v Mestni muzej, smo se zbrali v majhni sobi. Tam smo si ogledali zemljevid, na katerem so bile označene poti po reki Savi. V prostoru smo videli tudi pol čolna in kamne iz reke Save. Sprehodili smo se po celem muzeju, pri tem smo videli kipe, obleke, slike, stroje … Za  tem smo imeli malico. Po malici smo nadaljevali z ogledom. Odšli smo v Mencingerjevo hišo. Tam nam je kustosinja pripovedovala vse o znamenitih možeh Krškega: o Juriju Dalmatinu, Adamu Bohoriču, Janezu Vajkardu Valvasorju in o Primožu Trubarju, ki je učil Jurija Dalmatina. Obiskal nas je Jurij Dalmatin. Reševali smo še učne liste, pri tem nam je pomagal Jurij Dalmatin. Oddali smo liste in se vrnili v šolo. V muzeju mi je bila najbolj všeč palica za ukazovanje. Všeč mi je bilo tudi to, da ta dan ni bilo pouka.

Miha Lapuh, 5. č

V četrtek, 26. 10. 2017, smo odšli učenci 5. b razreda v Mestni muzej Krško. Tema našega obiska je bila protestantizem in znameniti možje Krškega. Ogledali smo si različne razstave, med drugim tudi Insignie Krškega, kjer smo videli stare pečatnike in sodniško palico. Ogledali smo si Valvasorjevo sobo in v njej njegovo Slavo Vojvodino Kranjske, kipe in medalje Vladimirja Stovička ter Mencingerjevo hišo. Tam smo opazovali stare poslikave na stenah in rešili učni list. Obiskal nas je tudi Jurij Dalmatin. Ob koncu smo se ustavili še v parku pri knjižnici, kjer smo si ogledali doprsne kipe in se malo poigrali. Dan je bil res zelo lep.

                                                                                                                      Jure Kozmus, 5. b

V muzeju mi je bilo zelo všeč in upam, da bomo šli tja še kdaj. Lahko smo sedeli v čolnu, ki teče po reki Savi in videli smo še mnogo drugih stvari. Bilo je res zelo, zelo, zelo zanimivo.

                                                                                                            Bor Zidarič Petrovič, 5. b

Najbolj zanimivo je bilo, ko smo lahko sedeli v čolnu, ko nas je obiskal Jurij Dalmatin, ko smo reševali učni list in ko smo si ogledali projekcijo in znamenite može Krškega na njej.

                                                                                                                    Gašper Božovič, 5. b

Videla sem veliko novih slik in kipov. Pomerila sem tudi obleko, ki je bila zelo lepa. Ta dan je bil zanimiv in zabaven. Upam, da bomo še kdaj odšli na ogled muzeja.

                                                                                                              Lana Zoja Rožman, 5. b

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo gledali stare hiše in ko nas je obiskal Jurij Dalmatin. Pri reševanju učnih listov smo ga prosili za pomoč. V Mencingerjevi hiši smo si ogledali tudi nekaj zanimivih starih predmetov.

                                                                                                                   Aldina Bajrović, 5. b

Bilo je zanimivo. Veliko novega sem se naučila. Bilo mi je všeč.

                                                                                                          Kaja Marcen Zalokar, 5. b

Všeč so mi bile knjige in različni predmeti. V Valvasorjevi sobi sem pomerila obleko. Zelo čuden občutek je bil, ko sem se hotela usesti. Tudi skozi vrata sem težko prišla. Pogovarjali smo se tudi o drugih stvareh, predvsem pa o pomembnih možeh našega kraja.

                                                                                                                       Pika Radej, 5. b

V Mestnem muzeju Krško mi je bilo zelo všeč, saj smo se lahko igrali tudi igrico, ki jo je naredil Mihajlo Rostohar. Na koncu smo se še igrali v parku.

Timotej Božič Tomažin, 5. b

Dostopnost