Skoči na glavno vsebino
V ponedeljek, 28. 9. 2015, je bil dan, ko smo se vsi šesti razredi potepali po Kozjanskem. Zjutraj smo se zbrali pred šolo, nato pa se veseli z avtobusi odpravili na izlet. Po vožnji smo prispeli v Podsredo. Tam smo si ogledali delček Kozjanskega parka in travniški sadovnjak.
Po ogledu smo s pomočjo vodičke rešili učne liste, nato pa smo se za avtobusom odpeljali do Kukovičičevega mlina. Tam nas je prijazni gospod popeljal v središče mlina in nam razkazal njegovo delovanje. Njegova žena nam je spekla več vrst kruha, mi pa smo ga z veseljem poskusili. Tam smo imeli tudi malico. Nato smo se odpeljali na trg, kjer nam je vodička predstavila sramotilni steber ali pranger, nato pa smo šli na grad Podsreda. Tam smo videli veliko slik – najbolj zanimiva je bila tista, na kateri je bila grofica Ema. Ogledali smo si grajske prostore – kuhinjo z odprtim ognjiščem, renesančno dvorano, kašče, grajsko klet, na koncu pa še obrambni stolp. Izvedeli smo veliko stvari. Za zaključek pa smo v nekoč imenovani konjušnici rešili še učne liste. Po koncu kulturno-naravoslovnega dne smo se odpeljali proti šoli. Dan je bil zelo zanimiv. Najbolj si ga bom zapolnil po gradu. Upam, da še kdaj ponovimo takšen lep dan.
Aljaž Gabrič, 6. a

 

Zjutraj sem se navsezgodaj zbudila in se spomnila, da imamo danes kulturno-naravoslovni dan. Pripravila sem se ter odšla v šolo. Iz šole smo se z avtobusom odpravili proti Podsredi. Najprej smo šli na grad, kjer smo si ga ogledali. Tukaj smo veliko izvedeli o zgodovini gradu in kakšna je sedanja podoba. Nato smo se opravili v trg Podsreda. Tu smo pojedli malico in nadaljevali pot do Kukovičičevega mlina. V mlinu so nam povedali, kako pridemo do moke in kateri so stroji. Poskusili smo tudi kruh: pšenični, pirin in čemažev. Naš dan se je končal z ogledom sadovnjaka, kjer smo spoznali nekaj starih sort jabolk in se pogovarjali o tem, katere ptice bivajo v tem prostoru. Na koncu smo rešili še delovne liste in se z avtobusom odpeljali proti šoli. Dan je bil zelo lep in mi bo ostal v lepem spominu.
Urška Vehovar, 6. c
Dostopnost