Skoči na glavno vsebino

Ena izmed glavnih nalog uspešnih je ta, da morajo neprestano težiti k napredku in svoje delo opravljati redno in brez izgovorov. To pomeni, da ne smejo pozabljati na svoje dolžnosti, ali se jih izogibati.
Učenci 5. č razreda smo mesec januar namenili predvsem disciplini in še bolj dosledno prinašali šolske potrebščine in izpolnjevali svoje dolžnosti. Med seboj smo si pomagali, se spodbujali, svetovali, kako biti disciplinirani in odgovorni. Večkrat smo bili deležni nagrade ter smo kakšno uro preživeli na igrišču, ker smo svoje cilje dosegli. Odgovorno smo opravljali šolske naloge. Vztrajali smo pri šivanju vrečk, pri likovni nalogi na snegu, razmišljali, kako preživeti dan brez multimedijev, in nekateri smo ponosni, da smo cel dan preživeli brez računalnika, tablice, telefona, televizije.
Februarja nadaljujemo z novo vrlino, in sicer SPREJEMANJE ODGOVORNOSTI.
In že danes, na delovno soboto, smo začeli razmišljati o novi vrlini.
Sobotno jutro so nam popestrili učenci 2. c razreda: Lana, Irena, Bor, Lars in Rok. Predstavili so nam, kaj vse vedo o vesolju. Navdušeno smo jim prisluhnili ter pridobili nova spoznanja od mlajših učencev.
Na koncu sobotnega pouka pa smo doživeli presenečenje, ko so prišli v razred naši starši. Namreč z učiteljico so skovali načrt in nas presenetili s svojim obiskom. Cilj njihovega prihoda je bil, da skupaj spregovorimo o sprejemanju odgovornosti. Izvedli smo dejavnost SLOVENSKO KEPANJE.
Razdelili smo se v dve skupini – starši proti otrokom. Na listke so starši napisali, kakšne odgovornosti pričakujejo od nas, mi pa smo napisali, kaj pričakujemo od staršev. Listke smo zmečkali v kepe. Na učiteljičin znak smo začeli in končali s »kepanjem«. Mi smo zbrali kepe, ki so jih starši oblikovali, oni pa naše. Nato smo prebrali, kaj vsi pričakujemo medsebojno, ter smo napisali, katere sankcije predlagamo, če ne prevzamemo odgovornosti za neopravljanje svojih dolžnosti.
Kaj mi pričakujemo od staršev? Da se ne prepiramo; Da nam povedo svoje izkušnje; Da nas naučijo stvari, ki jih potrebujemo v »lajfu«; Da se igramo družabne igre; Da niso sebični; Da nam pomagajo pri domačih nalogah; Da kupijo uro, da ne zamujamo; Da nam pomagajo doseči cilje; Da nas opozorijo pred nevarnostjo; Da nas nasmejijo in zabavajo; Nas naučijo biti odgovorni; Ljubezen; Da ne brskajo po naših stvareh; Da si več časa vzamejo za nas …
Kaj starši pričakujejo od nas? Da ne odgovarjamo; Da ne pozabljamo; Da redno pišemo naloge; Da pospravljamo svojo sobo; Da skrbno pripravimo šolsko torbo; Da izpolnimo obljubo; Da si redno umivamo zobe; Da skrbimo za lepopis; Da ne prelagamo delo na jutri; Da spoštujemo naravo; Da pomagamo pri hišnih opravilih; Da skrbimo za hišne ljubljenčke; Da spoštujemo starejše; Da se ne lažemo.
Katere sankcije smo predlagali, če se ne bomo držali dogovora in ne bomo izpolnjevali svojih dolžnostih? Strožja navodila; Da pospravimo sobo za kazen; Da smo brez telefona; Dodatnih 50 računov, če smo brez naloge; Če ne pospravimo sobo, moramo pospraviti celo hišo; Če ne umijemo zob, smo cel dan brez sladkarij. Predlagali smo tudi hišni pripor čez vikend brez telefona, pomiti posodo, posesati tla …
Starši so bili presenečeni nad našimi predlogi in jih bodo z veseljem upoštevali. Če bomo mi sprejeli odgovornost, če bomo izpolnjevali svoje dolžnosti, bodo tudi starši imeli več časa in energije za nas … za skupna druženja, družabne igre …
Na koncu smo vsekakor prišli do zaključka, da moramo biti vsi bolj dosledni in spoštovati obljube.
Poskušali se bomo zavedati svojih vrlin in šibkih točk. Ne bomo zatiskali oči pred njimi in bomo prevzeli odgovornost, kadar storimo napako. Ne bomo krivili drugih in po krivici obtoževali, sploh pa ne bomo nikoli drugim nalagali krivde za svoja napačna dejanja.

Učenci 5. č razreda

Dostopnost