Skoči na glavno vsebino

Prispevek o otvoritvi naše šole je tudi v Posavskem obzorniku.

V torek, 7. 2. 2017, je na naši šoli potekala prireditev, katere namen je bil praznovanje 45. letnice šole, otvoritev šole in 500 let protestantizma. Ker je jutri tudi slovenski kulturni praznik, smo se spomnili tudi nanj. V šolo so prišli sedanji učenci in učitelji, pa tudi bivši učenci in učitelji. Prireditev  so si seveda ogledali naši starši, ki so se lahko po končani prireditvi sprehodili po šoli in si ogledali prenovljene učilnice, v katerih smo učenci izvajali različne delavnice. Prireditev je vodila bivša učenka naše šole Klara Eva Kukovičič. Nastopali pa so številni bivši učenci, ki so s svojimi glasbeno-pevskimi točkami popestrili torkovo popoldne. Slišali smo  govor ravnateljice gospe Valentine Gerjevič, pa tudi prejšnje ravnateljice gospe Antonije Glas Smodič. K besedi smo povabili tudi župana občine Krško gospoda mag. Mirana Stanka. Sama sem kot predstavnica šolske skupnosti skupaj z gospo ravnateljico in gospodom županom prerezala trak in s tem otvorila šolo.
Po prireditvi sem sodelovala v zgodovinski delavnici, kjer smo iz arhivov zbrali podatke in jih s pomočjo plakatov predstavili obiskovalcem. Dva plakata sta govorila o številu učencev nekoč in danes in o dosežkih učencev. Enega smo okrasili s slikami učencev, ki so obiskovali našo šolo. Zbrali smo tudi mnenja učencev in naredili anketo v 8. razredih. Pisano prenovljena šola bo nam in naslednjim generacijam nudila še mnogo lepih trenutkov. Sama pa nikoli ne bom pozabila svojega prvega dne v tej šoli, ko sem kot prvošolka vkorakala vanjo, sedaj pa bom kot devetošolka šolo zapustila. Vse šolske dogodivščine mi bodo za vedno ostale v spominu in šole, ki mi je bila drugi dom, se bom rada spominjala. Vsem naslednjim generacijam sporočam, da naj uživajo vsak trenutek v novi šoli in naj jo čuvajo, da bo še dolgo ostala tako lepa.

Taja Kukavica, 9. b

V torek smo imeli prireditev ob otvoritvi prenovljene šole in 45- letnici OŠ Jurija Dalmatina Krško. Ob 15.00 smo se pevci zbrali v glasbeni učilnici. Malo smo vadili, nato pa odšli  v svojo delavnico. Tam smo pomalicali, potem pa odšli v telovadnico, kjer smo še enkrat zapeli pesem Krško – moje mesto in ura je bila že 16.20, ko so se starši in učenci že začeli zbirati v telovadnici. Čez deset minut se je prireditev začela. Na začetku je govorila naša ravnateljica gospa Valentina Gerjevič in povedala nekaj zanimivosti o šoli. Razvoj šole je predstavila  naša nekdanja ravnateljica, ki je to delo opravljala kar 22 let. Vse zbrane je pozdravil tudi župan občine Krško gospod Miran Stanko.  Učitelj Andrej Škafar pa je spregovoril o svoji uspešni plavalski karieri in poudaril, kako pomembna pridobitev je prenovljen bazen. Učitelja  Plesne šole Lukec sta nam pokazala, kako se pleše step. Miran Rudan pa je vsaj meni še bolj popestril prireditev s tremi lepimi pesmi. Proti koncu smo s družino Sotošek zapeli pesem Krško – moje mesto. Gospa ravnateljica je povabila goste in učence k slavnostnemu prerezu traku, ki pomeni pomembno prelomnico za našo šolo. Veseli in ponosni smo odšli  v izbrane  delavnice, kjer smo obiskovalcem in svojim staršem pokazali, kako zanimivo je naše šolsko življenje. Jaz sem šla v delavnico, ki se je imenovala Otroci in načrtovanje prihodnosti. Po skupinah smo odgovarjali na vprašanja o naši prihodnosti, vrednotah in okolju. V skupini sem bila s sošolko Evo. Med delom so nas prišli pogledat tudi nekateri starši. Prišel je tudi moj ati. Ko smo odgovorili na vsa vprašanja, sem približno ob 19.00 odšla domov. Ta dan in prireditev mi bosta ostala vedno v spominu!

Lina Planinc, 6. b

V delavnici Prešernove kroglice smo z učiteljicama za gospodinjstvo in slovenščino izdelovali slastne posladke. Pred prireditvijo smo naredili maso, po njej pa smo oblikovali kroglice, jih povaljali v kokosu ali mandeljnih, položili v papirnate košarice in jih ponudili obiskovalcem današnjega slavnostnega dogodka. Vsem so bile kroglice všeč. Ta dan je bil sladek in zanimiv.

Vanja, Ava, Urška, Lara, Maruša in Patricija, 6. r.

Danes smo se ob 15.00 zbrali v učilnici gospodinjstva, kjer smo naredili maso za Prešernove kroglice, potem pa odšli na prireditev, ki je bila super. Ko smo se vrnili v učilnico, smo oblikovali kroglice in jih posuli s kokosom ali mandeljni. Lepo oblikovane slaščice smo delili gostom. Bili so veseli, mi pa tudi.

                                               Manuella, Patricija, Lucija, Marisa, Edona, Nastja, 6. r.

V torek je popoldan na naši šoli potekala slavnostna prireditev, na kateri smo obeleževali kar tri dogodke: otvoritev prenovljene šole, 45 let delovanja šole in obeleževanje slovenskega kulturnega praznika. Prireditve so se udeležili sedanji učenci in njihovi starši, nekdanji učenci te šole, prejšnja ravnateljica in župan občine ter učitelji. Po prireditvi so v vsaki učilnici potekale delavnice. Udeležila sem se delavnice kemije. To, da je šola prenovljena, ima velik pomen, ker bodo učenci pridobivali znanje v učilnicah z boljšo opremo in se učili plavati v prenovljenem bazenu. Celotna šola je odeta v pisane barve, ki pripomorejo k bolj veselemu razpoloženju učencev.

Urška Lapuh, 9. b

Ob treh smo se vsi zbrali v jedilnici in potem odšli vsak v svojo delavnico. Jaz sem se odločila, da bom delala izdelke pri tehniki in tehnologiji . Pripravili smo si vse, kar je bilo potrebno, in začeli z delom. Po malici smo s sošolkami odšle na vajo pevskega zbora .Oblekli smo si majice z znakom naše šole in v koloni odšli do telovadnice. Usedle smo se na klopce .V dvorano je prihajalo veliko staršev .Proslava se je začela. Najprej sta devetošolca prikazala skeč .Sledili so govori naše ravnateljice, bivše ravnateljice in župana občine Krško. Potem smo nastopili mi s pesmijo Krško moje mesto. Po končani proslavi smo se vrnili v delavnice in nadaljevali z delom. Starši so hodili v učilnico in nas spraševali, kaj delamo. Bližala se je ura odhoda domov, zato sem stekla v garderobo, se oblekla in utrujena in vesela odšla na kombi. Dan mi je bil zelo všeč. Najbolj pa to, da so si povabljeni ogledali, kaj vse počnemo na naši šoli.

Maša Rožman, 6. b

7. februarja nismo imeli pouka dopoldan, ampak smo se zbrali v šoli šele popoldan. Dan je bil poseben, saj smo namesto pouka imeli delavnice. S sošolko Tajo sva se odločili za matematiko. Igrali sva igro Trik-trak, ki je zares odlična igra. Kasneje se nama je pridružila še ena učenka iz 7. razreda. Skupaj smo odigrale eno igro, ki pa mi ni bila naklonjena. Sledila popoldanska malica, dobra je bila. Potem je prišla na vrsto prireditev. Na njej je bilo kar nekaj gostov in tudi prejšnja ravnateljica. Najbolj mi je bilo všeč, ko sta učitelja Plesne šole Lukec odplesala en ples in ko je zapel Miran Rudan. Po prireditvi smo se vrnili v delavnice. Odigrali smo še eno igro in že je bil čas, da so nas začeli obiskovati starši. Po mene sta prišli teta Tamara in mami in odpravile smo se domov. Komaj čakam naslednje leto, da se bo ta dan zopet ponovil.

                                                                               Kara Martinčič, 6. b

V torek smo prišli v šolo šele ob 15. uri. Udeležili smo se delavnic, ki smo si jih imeli možnost izbrati že v prejšnjih dneh. Sama sem si izbrala novinarsko delavnico, kjer sem imela možnost, da hodim po delavnicah in opazujem delo, ki so ga opravljali učenci. S sošolko sva po vsaki delavnici naredili še nekaj fotografij in učence povprašali po mnenju o malo drugačnem delovnem dnevu.. Kmalu je bila na vrsti prireditev, v katero so bili vključeni tudi nekateri bivši učenci te šole, ki so se predstavili z različnimi točkami, kar se mi je zdelo zelo zanimivo. Seveda pa smo lahko nekaj več izvedeli o spremembah, ki so se dogajala skozi leta na naši šoli, kar je bilo zelo poučno, saj smo lahko ugotovili, koliko sprememb je naša šola že prestala. Po končani prireditve so si vsi povabljeni lahko ogledali prenovljeno šolo in nas opazovali pri različnih aktivnostih. Ker je prenova šole prinesla veliko sprememb in novih pridobitev, mislim, da bo to zelo pozitivno vplivalo na poučevanje nas in tudi mlajših učencev, ki jih to še čaka. Sama sem zelo vesela, da imam letos še možnost obiskovati prenovljeno šolo.

Špela Plestenjak, 9. a

Sedmega februarja smo obeleževali 45- obletnico Osnovne šole Jurija Dalmatina. Pouk smo pričeli ob 15. uri in ta dan ni bilo dopoldanskega pouka. Vsi smo se zbrali v matičnih učilnicah in začeli z delavnicami. Mi smo šivali medvedke, ki so napolnjeni s puhom. Nato smo imeli malico, potem smo odšli v dvorano, kjer je potekala prireditev. Vsi smo nosili verižice z oznako šole, ki smo jih sami izdelali. Dan je potekal v prazničnem in lepem vzdušju.

                                                                              Hana Halilović, 3. č

Cel dan je bil zanimiv, zabaven in lepo pripravljen. Veliko sem se nasmejal. Pred in po prireditvi pa smo se zabavali ob šivanju.

 Kristjan Šeler, 3. b

 Šola se mi zdi zelo lepa, ker je tako pisana in ker je skoraj vse novo. V njej se počutim zelo dobro,  saj mi je všeč njena prenova in učiteljice, ki so zelo prijazne, zato rad hodim v šolo.

Luka Knez,  4. c

V torek, dan pred slovenskim kulturnim praznikom, smo na šoli praznovali 45 -letnico šole in zaključek njene celovite obnove. Prireditev je potekala v polni športni dvorani. Učenci šole smo okoli vratu nosili medalje z znakom šole. Nagovorili so nas gospod župan, bivša ravnateljica, sedanja ravnateljica in učitelj športne vzgoje. Nekateri bivši učenci šole pa so se predstavili z glasbenimi in plesnimi točkami. Po prireditvi smo se učenci razporedili po delavnicah. Bil sem na športni delavnici, kjer smo delali vaje na bradlji. Obiskovalci so nas z veseljem prišli pogledat. Ko sem pred devetimi leti prvič vstopil v šolske prostore, sem se veselil druženja z novimi prijatelji. Na to, kakšne so stene, stropi, okna in vrata, se nisem oziral. Starši, ki so tudi obiskovali to šolo, so v pogovorih pogosto razlagali, da je še vse tako kot v njihovih osnovnošolskih letih. Kmalu se je začelo govoriti o prenovi šole. V devetem razredu smo jo dočakali tudi mi. Začetek šolskega leta smo pričeli v prostorih fakultete na desnem bregu Save. Moja pot do šole je tako postala daljša. Čakanja na avtobus sem se hitro naveličal. Po dobrih dveh mesecih smo se vrnili v prenovljene prostore s prepleskanimi stenami. V nekaterih učilnicah pa so nas pričakale nove mize in stoli. Prenovljena jedilnica nas vabi s pisanimi barvami. Zelo sem bil vesel prenovljene računalniške učilnice z novo  opremo. V osnovni šoli sem se naučil veliko novega. Spoznal sem nove prijatelje in se z njimi dobro razumel. Letos šolo zapuščam. Naslednjim generacijam želim, da se v prenovljenih prostorih dobro počutijo in veliko naučijo, skrbijo za dobre odnose in pazijo, da bo nova oprema dolgo nepoškodovana.

Gašper Buršič, 9. c

V torek  smo praznovali 45 let Osnovne šole Jurij Dalmatin Krško, zraven pa še otvoritev prenovljenih prostorov. Ta dan smo imeli pouk popoldan. V šoli so potekale različne delavnice, kulturni program z nastopom učencev in ogled prostorov. Vse to so si ogledali tudi starši. Delavnica, ki sem jo obiskala, je bila povezana z načrtovanjem prihodnost. Gledali smo veliko krajših filmov o naravi in naredili plakat o prihodnost. Po malici smo se vsi zbrali v telovadnici, kjer se je začela prireditev. Telovadnica je bila tako polna, da je pokala po šivih. Med prireditvijo je bilo veliko povedanega o naši šoli. Bilo je zanimivo izvedeti o zgodovini šole in kako so potekala dela pri prenovi. Program so popestrili pevci in plesalci. Najbolj sta mi bila všeč brata, ki sta plesala step. Na koncu nam je zapel tudi Miran Rudan, ki je bil včasih učenec te šole. Ta dan si bom zapomnila po zelo dobri  prireditvi in zanimivih delavnicah. Veliko pa sem razmišljala tudi o tem, kaj mi pomeni nova šola. Predvsem se v njej dobro počutim, saj je barvna, zanimiva, svetla in urejena. Zaradi nove opreme imamo sedaj boljše pogoje za učenje, telovadbo, prehranjevanje in tudi igranje. Zato zelo rada hodim v našo šolo.

Eva Košenina, 6. b

 V torek  smo imeli otvoritev obnovljene šole, obenem pa smo se spomnili tudi na naš največji kulturni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja. Ta dan smo imeli pouk popoldan. V šoli so potekale razne delavnice, v katere smo bili razdeljeni učenci. Jaz sem bila v matematični delavnici. Igrali smo matematično igro. Ob 16.00 uri smo odšli na malico, ki ji je sledila svečana otvoritev s zabavnim programom. Zbrali smo se v telovadnici. Vsi učenci smo nosili medalje z znakom naše šole. Prireditev mi je bila všeč. Po otvoritvi pa smo se odpravili nazaj v učilnice, v naše delavnice. Starši so si ogledali prenovljene prostore in se ustavili tudi v naših delavnicah. Ta dan je bil res zanimiv in zelo zabaven.

Taja Mikulanc, 6. b

V torek smo imeli otvoritev nove šole. V šolo sem odšel popoldan.  V našem razredu smo imeli delavnico. Učiteljica nam je razdelila blago in šablone v obliki medvedka. Komaj smo čakali, da se po malici odpravimo na prireditev. Najbolj všeč mi je bil skeč, saj je bil res zabaven. Po otvoritvi pa smo odšli nazaj v delavnico in nadaljevali s šivanjem medvedka. Všeč mi je bilo, ko so starši prišli v naš razred in nam pomagali. Medvedek mi je bil res všeč in ugotovil sem, da znam kar dobro šivati. Ta dan mi je bil zelo zanimiv.

                                                                                                     Gašper Mikulanc, 3. c

 V torek smo prišli v šolo ob treh popoldan, da smo se pripravili na dan odprtih vrat šole. Po malici smo se odpravili do športne dvorane, v kateri smo pričakali obiskovalce. Na prireditvi smo praznovali 45 let šolanja v Krškem, 500 let protestantizma, slovenski kulturni praznik in konec obnove šole. Na odru smo videli sedanje in bivše uspešne učence ter sedanjo in bivšo ravnateljico šole. Program je vseboval petje, ples, govore in ekskluzivni intervju našega učitelja plavanja. Na koncu pa so si obiskovalci lahko ogledali šolske prostore, v katerih so potekale razne delavnice. Osebno sem bil v učilnici kemije, kjer smo učenci izvajali razne eksperimente. Večina ljudi si je prišla le ogledat prostore. Nekateri pa so tudi povprašali o eksperimentih. Sama prireditev je bila zanimiva in slavnostna, občutki pa nepopisni. Obnova šole je po mojem mnenju pomemben dogodek v zgodovini našega kraja, saj s tem zagotavljamo izobraženost prihodnjih generacij. Meni kot devetošolcu se to zdi super, vendar istočasno zapuščam šolo in v obnovljeni šoli ne bom več dolgo užival. Mislim, da je moje izobraževanje v osnovni šoli potekalo, kot bi moralo in da sem iz te zgradbe odnesel veliko znanja ter doživetij.

                                                                                         Enej Trampuš, 9. c

V novi šoli mi je zelo všeč, zdaj je veliko lepša kot prej. V njej se počutim zadovoljno in sproščeno, zdaj v šolo hodim rajši. Delavnice, ki so potekale na dan otvoritve, so mi bile všeč. Na koncu sem izbrala recepte, ker rada kuham.

 Nuša Kostrevc, 4. b

Dostopnost