Skoči na glavno vsebino

Danes smo z razredom odšli v Evrosad. Odšli smo ob enajstih in tam bili ob pol dvanajstih. Najprej smo si ogledali celice, v katerih hranijo jabolka. Iz teh celic kisik iz 20% izčrpajo s posebno napravo na 1-2%. Tam je bilo tudi malo mrzlo, a smo se hitro segreli. Nato smo odšli v drugi del Evrosada. Tam smo se vzpeli po stopnicah in  jabolka so pod nami plavala v vodi. Bilo je videti, kot  bi jih nosila rečna struga. Nato je delavka iz vrst jabolk izločila gnila ali obtolčena jabolka. Spet smo šli naprej, a tokrat je robot slikal jabolka in ta so se razvrstila po velikosti, barvi in po njihovi vrsti/sorti. Vmes je po nesreči prišla še kakšna gnila, a to ni bila velika težava. Spet smo hodili po hodniku naprej in tam je zelo lepo dišalo po sveže stisnjenem  jabolčnem soku. Tudi tam je bilo bolj mrzlo in ob stenah so bili veliki zabojniki jabolk. Trije takšni zabojniki so tehtali skoraj eno tono. Pred odhodom smo videli, kako velik robot pripravi paleto jabolk za prodajo. Najboljše je bilo, ko smo lahko vzeli jabolko. Ta jabolka so bila sočna, izbirali smo pa med zelenimi in rdečimi. Danes mi je bilo zelo lepo in dan mi bo še dolgo ostalo v spominu.

Adriana Bordaš,  5. c

Ko smo prišli v Evrosad, smo začutili vonj po jabolkah.  Oblekli  smo si odsevne obleke. Nato smo odšli do hladilnice. Gospod nam je povedal, da je v hladilnicah 1% kisika, zato bi se v njej zadušili. Povedal pa je tudi, da preverjajo tako, da imajo tam tudi okno, skozi katerega preverjajo, če so jabolka gnila ali niso. Nato nas je odpeljal do sortiranja jabolk. Najprej smo si ogledali vodo, polno jabolk, nato »vožnjo« jabolk po tekočem traku. In kot zadnje smo videli še pakiranje jabolk. Videli smo, da eno jabolko  na tekočem traku ni hotelo pasti na drug trak, zato smo se vsi smejali. Bil je tudi robot, ki je prilepil vse nalepke. Na koncu je vsak učenec dobil jabolko. Današnji dan mi je bil všeč, in če bi se le dalo bi ga ponovil.

Jaka Pompe, 5. c

 V šoli smo najprej smo imeli tri ure pouka, četrto pa smo odšli v Evrosad.  Hodili smo pol ure. Ko smo prišli v Evrosad, smo si najprej oblekli odsevne jopiče, da smo bili bolj opazni. Še preden pa smo si kaj ogledali, je prišel gospod, ki nas je vodil in nam povedal veliko zanimivega; pri obiranju jabolk pomaga veliko ljudi in da imajo poleg jabolk tudi malo hrušk in še pol  manj breskev. Ogledali smo si skladišča, kjer shranjujejo jabolka, ki so jih prej nabrali. V njih je velik prostor, kjer lahko shranijo veliko jabolk. Ko je prostor poln, ga zaprejo in izsrkajo kisik. Tako lahko jabolka prodajo tudi kakšen mesec kasneje, saj brez kisika ne morejo naprej zoreti.  Bilo je zelo hladno, celo mrzlo. Pogledali smo si tudi še druge zanimive stvari. Videli smo tudi ločevanje jabolk po velikosti od najmanjših do največjih ter kako odstranjujejo gnila jabolka od lepih.  Ogledali smo si, kako pakirajo jabolka. Gospod, ki nas je vodil, nam je povedal, da pri obiranju pomaga veliko ljudi. Čas je hitro mineval.  Vsak si je lahko vzel eno ali dve jabolki. Potem pa smo morali oditi nazaj v šolo, kjer sem imela kosilo. Kasneje pa je prišel avtobus in odšla sem domov. Še dolgo bom razmišljala o tem dnevu, ki se mi je zdel zabaven,  poučen in zanimiv. Na splošno bilo je zelo, zelo fino.                             

Tinkara Hočevar, 5. c

V torek smo si šli ogledat proizvodnjo jabolk v Evrosad. Najprej smo si ogledali največjo hladilnico, res je bila zelo velika. Vodič nas je vodil v prostor, kjer so sortirali jabolka. Bilo je zelo zanimivo, saj smo videli, kako to počnejo. Videli smo tudi različne stroje. Na koncu smo dobili jabolka različnih okusov. Dan je bil zelo dober in zanimiv.

Zoja, 5. č

V torek, 7. 3. 2017, smo se odpravili v Evrosad. Videli smo, kako pridelujejo, sortirajo in shranjujejo jabolka. Bilo je zelo zabavno.

Ema, 5. č  

V Evrosadu je bilo zelo dobro. Najprej smo šli v celice, kjer imajo shranjena jabolka. Tam jim odvzamejo kisik, da dlje zdržijo. Viličarji jih potem odpeljejo v sortirnico, kjer jabolka sortirajo in zapakirajo.

Kristjan, 5. č

Danes smo bili učenci 5. c razreda  na ogledu prostorov podjetja Evrosad. Videli smo hladilnico, sortirnico, pakirnico ter prostor za natovarjanje jabolk na kamione. V hladilnih prostorih jabolka hranijo v velikih zabojih. Prostore hladijo, da ohranijo jabolka sveža. V sortirnici jabolka, odstranijo gnile in poškodovane ter jih računalniško razvrstijo po velikosti in barvi. Nato jih zložijo v kartone in odpeljejo v prostor, v katerem jih naložijo na kamione. Evrosad je največji pridelovalec jabolk v Sloveniji. Nasade imajo v Krškem, Leskovcu, Kostanjevici, na Blanci in v Ormožu. Ogled je bil zelo zanimiv in poučen. Najbolj pa mi je bilo všeč sortiranje jabolk.

                                                                                                                                             Filip Radej, 5. c

Dostopnost