Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 1. 2. 2024, smo se z učiteljico gospodinjstva odpravili na kulinarično delavnico v OŠ Artiče. Ko smo prišli, so nas lepo sprejeli in kmalu za tem smo pričeli z delavnico. Spoznali smo glavnega kuharja restavracije Debeluh, Jureta Tomiča. Predstavil nam je pomen besede BIO in EKO živil ter povedal kratko zgodbo o tem, kako je potoval po svetu, spoznaval različno kulinariko, najbolj pa mu je ostalo v spominu, kako je z osnovnimi sestavinami nahranil družino v Afriki. Nato smo se preselili v kuhinjo v gospodinjski učilnici. Pripravil nam je jed iz mladega kozjega sira, svežih bučnih semen, bučk in domače narejenih testenin. Kuharski šef je namreč evropski prvak v izdelavi testenin. Postregel nam je z jedjo, ki nam je bila zelo všeč. Po končanih delavnicah smo dobili še brošuro, Eko okusi Slovenije, in se odpravili nazaj v šolo.

Maruša Žibert in Nika Gričar, 8. c

V okviru šole smo se odpravili v OŠ Artiče, kjer nas je obiskal kuhar Jure Tomič. Razlagal je o pomenu bio in nebio pridelane hrane ter o njegovem potovanju po svetu in Afriki. Veliko je govoril tudi o lokalni hrani, ki jo je v Posavju možno dobiti, kupiti. Povedal je tudi nekaj o lokalnih pridelovalcih, zlasti tistih, ki pridelujejo hrano na ekološki način. Nato smo odšli v kuhinjo, kjer nam je pripravil svoje najboljše testenine v omaki, in sicer iz mladega kozjega sira, bučk in bučnih cvetov, kot dodatek pa je k jedi še dodal bučno olje v prahu. Preden smo se odpravili nazaj v šolo, pa so nam razdelili še brošuro Eko okusi Slovenije, v kateri so predstavljene jedi iz različnih koncev Slovenije.

Marina Salmič, 7. a

 

Dostopnost