Skoči na glavno vsebino

V začetku meseca decembra nam je naša učiteljica Svetlana preko ZOOM pouka na daljavo predstavila projekt eTwinning Holiday magicChristmas and New Year wishes.

Najprej nam je razložila, da gre za sodelovanje našega 5. c razreda in še 4. b razreda Osnovne šole Jurija Dalmatina Krško z nekaterimi učitelji in učenci iz šol drugih držav kot na primer Srbije, Grčije …

Najprej smo imeli srečanje preko ZOOM-a z učiteljico  in učenci 4. b razreda naše šole, kjer sta nam učiteljici predstavili, kako bo ta projekt potekal, naslednjič pa smo imeli vsi skupaj ZOOM srečanje z učiteljicami in učenci iz Srbije, ki  prav tako sodelujejo v tem projektu povezovanja, v tem čarobnem prazničnem božično-novoletnem času.

Učiteljica nam je uredila dostop do eTwinning prostora na internetu, kjer si je vsak od nas lahko pogledal objave, ki so jih udeleženci že objavili. Med objavami sem zasledila veliko božično-novoletnih voščilnic, veliko dobrih želja, predstavitev izdelovanja voščilnic in prazničnih okraskov učiteljev in učencev iz Srbije ter kako so pri njih pričakali otroci Božička. Tudi naša učiteljica Svetlana je objavila kar nekaj prispevkov projektov, ki smo jih naredili v našem razredu v okviru šole na daljavo, kot na primer, ko smo izdelovali praznične okraske, ko smo se doma preizkusili v vlogi gostilničarjev in pripravili celo pojedino za naše goste, ko smo  izdelali vsak svoj adventni koledar z nalogami za decembrske dni do Božiča in ko smo pripravili svojo čisto pravo  kuharico, v kateri so zbrani recepti vsakega od nas. Recepte smo tudi preizkusili in v naših domovih je zadišalo po praznikih.

Tudi učitelj iz Grčije, Konstantinos Papathomas, je objavil fotografije njihovih tradicionalnih božičnih sladic:

1) Melomakarona

 

2) Kourampiedes

 

 

3) Orange pie

 

 

4) Melomakarona – Kourampiedes

 

Glavni motiv tega lepega mednarodnega povezovanja je veselje in zadovoljstvo med skupnim delom ter uživanje v novoletni in božični čarovniji, predstavitev držav ter šol skozi video sporočila, kolaže slik, čestitke, kratke filmčke ter fotografije in s tem prestavitev tradicionalnih božičnih običajev, pesmi, zgodbic, receptov, tradicionalne hrane, tako, da lahko začutimo, kako živijo tudi drugje po svetu.

Tudi sama sem že objavila kar nekaj slik, ki so povezane z zimo, božičnimi prazniki, družino ter nekaj video posnetkov, ki so se mi zdeli zanimivi, saj nosijo s sabo sporočila, kot so na primer:

  • Prijatelj je kot sončni žarek, ki ogreje srce …
  • Verjemi v ljubezen …
  • Lepo je deliti nasmeh, še lepše je podariti srce …
  • Cenimo to, kar je v življenju res pomembno …
  • Naj bodo vsi dnevi decembra, za vsakega izmed vas, tako sladki, čarobni in ljubeči, kot so lahko le otroški poljubi in objemi.

Veselim se novih objav  udeležencev projekta, tako mojih sošolcev in učiteljice, kakor tudi učencev in učiteljev iz drugih držav. Tudi sama bom z veseljem še kaj objavila in pripisala še kakšno lepo misel, ki bo verjamem, v teh nenavadnih časih, ko se ne moremo družiti s prijatelji in znanci tako kot bi želeli, ogrela marsikatero srce.

Živa Hriberšek, 5. c

 

Dostopnost