Skoči na glavno vsebino

Kdo pravi, da gostilne ne delajo? Ta vikend je iz marsikatere krške gostilne zadišalo … saj so se učenci 5. c preizkusili v vlogi kuharjev, natakarjev …
Najprej so v petek pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, a čez vikend so svoje domove spremenili v gostilne. Tako je zadišalo iz gostiln Pri zvezdi, Mici, Sonček, Pri zlatem kitu …Kuhali so naše nove kuharske zvezde … Ana, Alen, Ema, Maja, Miha, Lin, Pia, Žan, Maruša, Vid … in ostali cejevci.

Prav gotovo bi si vsi želeli obiskati takšne imenitne gostilne!
In kaj pravijo naši kuharji?

 

V petek zjutraj sva s sestrico Nežo za našo družino pripravili tradicionalni slovenski zajtrk.
Uredili sva mizo. Narezali sva ajdov kruh, ga namazali s putrom in slovenskim medom ter postregli še vroče mleko. Bilo je zelo lepo in okusno. Ob klepetu smo pojedli še jabolko. Bil je odličen zajtrk. Polni moči smo se odpravili na naš najbližji hrib, Grmado. Napolnjeni z energijo smo se vrnili domov.
Začele so se  priprave na odprtje naše GOSTILNE SONČEK.

Značilnosti naše gostilne so prav gotovo prijeten ambient in odlično osebje. Vesela natakarica Neža in najboljša kuharica Ana sta razvajali svoje goste.
Spekli sva pico, naredili in postregli lazanjo in najboljšo sladico, čokoladni sufle.
Gostje pravijo, da imamo tudi najboljšo kavico.
Račune smo pisali na roke, ampak ni bilo drago.
Gostje so zadovoljni zapustili gostilno in so rekli, da se bodo še vrnili.
Imeli smo zanimiv in pester vikend. Ponudbo bomo še povečali, zato lepo vabljeni v našo gostilno SONČEK.

Ana Omerzu, 5 c

V soboto sem skupaj s svojo sestrico pripravil za najine starše vikend doživetje v Gostilni Zvezda.
Pripravila sva jima pravi slovenski zajtrk s črnim kruhom, medom, maslom in jabolki.
Kosilo sva postregla v 4 hodih: predjed, juha, glavna jed in sladica. Za predjed sva pripravila lešnikove in tunine kruhke, za glavno jed sva pa pripravila kuhan brokoli, ocvrt krompirček in naravni zrezek, za konec pa še sladica. Tukaj pa sem spekel slastne palačinke namazane s sladoledom in prelite s čokolado.
Sam sem bil tako kot je bilo opisano v vlogi gostinca, kuharja in tudi natakarja. Sestrica pa je imela vlogo natakarice, pomočnice kuharja, receptorke in maserke.

Vid Tomažič, 5 c

Tako kot  je že Vid zgoraj opisal, sta nama pričarala čaroben vikend. Razdelila sta si naloge, izdelala načrt in izvrstno izpeljala svoje naloge. Pripravila sta nam čudovit pogrinjek, zajtrk, kosilo … Malo je bilo sicer potrebno pomoči v kuhinji za kakšen nasvet, vendar sta odločno, vztrajno in z veseljem opravila vse, kar sta si zadala in kar je bilo potrebno. Cene na ceniku so bile tudi malo navite, ampak nič zato. Glavno, da smo vsi skupaj uživali in preživeli skupaj en čudovit vikend. Bilo nam je tako všeč, da smo se dogovorili o ponovitvi. Za vse skupaj sta si tudi prislužila majhni nagradi, tako za vzpodbudo in tudi veselje.

Mateja in Tomaž, Vidovi starši

Pripravil sem zajtrk, pa tudi kosilo in sladico. Sestavil sem zgibanko s posebno ponudbo, ki jo ponujam v gostilni Pr¨ Linu. Domači jabolčni štrudl s skuto in cimetom je zadišal po celi gostilni.

Lin Strnad Panić, 5. c

Konec drugega tedna šole na daljavo nam je učiteljica Svetlana pripravila zelo zanimivo nalogo. Predlagala nam je, naj se preizkusimo v vlogi gostilničarjev. Dobili smo natančna navodila, vsak pa je moral pokazati čim več iznajdljivosti in ustvarjalnosti. Ker pa je v gostilni potrebno opraviti še veliko drugih del, sem se preizkusila tudi  v vlogi kuharice, pomivalke posode in natakarice. Svojo gostilno sem poimenovala Gostilna “Pri veselem mačku”. Sestavila sem jedilnik, kaj vse v gostilni lahko gostom pripravimo. Gosti so bili moji starši. Za kosilo so si iz jedilnika izbrali bele piščančje zrezke v smetanovi omaki s sirovimi tortelini, solato iz radiča in za sladico panacoto. Potem sem zavihala rokave in pričela z delom. Za malo pomoči in nasvetov sem vseeno prosila mojo mami. Mami mi je razložila, da je zelo pomembno, da se na delo pripraviš. Oblekla sem si predpasnik. Na drobno sem nasekljala česen, pripravila meso, smetano za kuhanje, sol in poper. Meso sem najprej posolila, popoprala in ga dobro popekla na obeh straneh. Proti koncu pečenja sem mu dodala česen in čisto na koncu še smetano za kuhanje. Solato sem očistila in natrgala na manjše koščke, posolila in začinila s kisom in bučnim oljem. Za prilogo sem skuhala sirove torteline.Za sladico pa sem pripravila panacoto. V mleko in smetano sem stresla prašek od Dolcele in z mešalnikom mešala tako, da se je malo zgostilo. Potem sem panacoto nalila v kozarčke in jih dala v hladilnik. Pripravila sem še preliv iz gozdnih sadežev tako, da sem zmrznjene gozdne sadeže v posodici segrela in dodala par žlic sladkorja. Ko so se stopili, sem jih z žlico dodala v vsak kozarček s panacoto in zopet postavila nazaj v hladilnik. Pripravila sem pogrinjke in postregla goste. Zelo so pohvalili pripravljene jedi in mene, da sem zares dobra kuharica, natakarica in gostilničarka. Obljubili so, da še pridejo v mojo gostilno poskusit še kakšno drugo specialiteto z mojega jedilnika. Pripravila sem jim še račun in ni se jim zdelo predrago. Vsi skupaj smo bili zadovoljni.

Živa Hriberšek, 5. c

 

Dostopnost