Skoči na glavno vsebino

Tudi drugi dan tedna »Junaki nenasilja« se je pričel v taktih naše najljubše junaške pesmi, oglasil se je tudi šolski radio Nuklear. Pri prvi šolski uri so se učenci 4., 5. ter 8. razreda odpravili v Kulturni dom Krško, kjer so si ogledali projekcijo filma Gajin svet 2. Po filmu so imeli 4. in 5. razredi delavnice o nevarnostih svetovnega spleta kar v kulturnem domu, osmošolci pa so se vrnili v šolo. Tudi osmošolci so se ob pogovoru o filmu pogovarjali o spletnem nasilju. V 8. a in č razredu so imeli še delavnice o medkulturnem dialogu, kjer so se vživeli v osebe, ki pridejo v novo kulturno okolje in ob tem naletijo na številne prepreke. Pomembno se je zavedati, da drugega bolje razumemo tako, če ga spoznamo in ne sodimo na prvi pogled, saj tudi knjige ne smemo vrednotiti zgolj po platnicah. V 8. b in 8. c pa so potekale delavnice programa NEON. V sredo se bosta razreda zamenjala. Učenci in učenke so se spraševali o svojih navadah na spletu, mobilnih napravah ter o posledicah neustreznih dejanj na spletu. Ugotovitev dneva je bila gotovo misel, da internet ne pozabi, saj se vse, kar tja objavimo, na nek način ohrani za vedno. S pomočjo iger vlog ter primerov smo odkrivali pojavne oblike spletnega nasilja in se učili ustreznih samoobrambnih strategij. Preverili so, ali znajo ustrezno prijaviti neprimerne vsebine na spletu ali morda celo osebe, ki se jim zdijo sumljive. Na podlagi resničnih pripovedi in dogodkov so odkrivali, da ni vseeno, kako se na spletu obnašamo in da ima lahko spletno nasilje tudi velike posledice. Na spletu moramo biti do drugih enako spoštljivi kot to velja v resničnih odnosih. Do drugih ne smemo biti nesramni, žaljivi, ne smemo jih ustrahovati, ne pišemo  o njih brez njihove privolitve in ne objavljamo fotografij ali svojih ali tujih osebnih podatkov. V primeru, da sami postanemo žrtve nasilja na spletu, moramo ustrezno postopati. V pomoč nam je lahko spodnja shema:

1. korak: USTAVI. Spletno nasilje nas lahko zelo razburi in razjezi. Pomembno je, da ne napišemo česa, kar bi kasneje obžalovali. Umirimo se in premislimo. Pomembno je, da pri nasilni ali žaljivi komunikaciji na spletu ne sodelujemo in se nanjo ne odzivamo.

2. korak: SHRANI IN BLOKIRAJ. Pomembno je, da nasilnih sporočil ne izbrišemo, ampak jih nekam shranimo. Predstavljajo lahko pomembno gradivo, v kolikor bi potrebovali dokaze za doživljanje nasilja. V primeru forumov in socialnih omrežij, lahko shranimo sliko zaslona ali prijavimo neprimerno vsebino oz. osebo.

3. korak: POVEJ. Zelo pomembno je, da o doživljanju vsakršnega nasilja spregovorimo s kom, ki mu zaupamo. Pomembno je, da dobimo podporo, da se nasilje preneha.

Pomembno! Če doživljate nasilje na spletu oz. karkoli zaradi česa se počutite neprijetno ali vas je strah, o tem povejte staršem ali drugim odraslim, ki jim zaupate. Zapomnite si, da niste vi krivi za nasilje, ki se je zgodilo, in zelo pomembno je, da o tem čim prej poveste odraslim. Pomagali vam bodo rešiti problem in se primerno zaščititi.

V času glavnega odmora je spet potekal »ČVEK PLAC«, tokrat z učiteljico biologije Marjetko Luskovec in učiteljico geografije, Majo Mirt Jakše. Da so se tudi »sedmarji« imeli carsko, lahko vidite v priloženih fotografijah.

                                                                                                                                                    Ninočka Hajtnik

Dostopnost