Skoči na glavno vsebino

Na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga že 20 let vsako leto, 26. septembra, praznujemo evropski dan jezikov.

Po vsej Evropi se 800 milijonov Evropejcev, ki živijo v 47 državah članicah Sveta Evrope, spodbuja k učenju jezikov v kateri koli starosti, v šoli ali izven nje. Svet Evrope po celi Evropi spodbuja večjezičnost v prepričanju, da jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in hkrati predstavlja ključno sestavino  bogate kulturne dediščine naše celine.

Tudi na naši šoli vsako leto obeležimo evropski dan jezikov. V letošnjem, jubilejnem letu, smo pripravili tudi radijsko oddajo, ki ste ji lahko prisluhnili v času razrednih ur.

Nekaj utrinkov iz radijske oddaje, ki ji lahko prisluhnete v posnetku spodaj:

Evropa je jezikovno bogata – obstaja več kot 200 evropskih jezikov in še veliko več tistih, ki jih govorijo državljani, katerih družine izhajajo iz drugih celin. To je pomemben vir, ki ga moramo prepoznati, uporabiti in ceniti.

Učenje jezikov prinaša koristi mladim in starim – nikoli nismo prestari, da bi se učili jezika in uživali nove možnosti, ki jih to prinaša. Četudi poznamo samo nekaj besed jezika države, kjer smo na obisku (na primer na počitnicah), nam to omogoča navezovanje stikov in nova prijateljstva.

Učenje jezikov, ki jih govorijo drugi ljudje, nam omogoča boljše medsebojno razumevanje in premagovanje kulturnih razlik.

 Študije so pokazale, da je večjezičnost eden izmed najboljših treningov za možgane. Pripomore celo k preložitvi začetka Alzheimerjeve bolezni za 4 do 5 let.

 Najmanj polovica svetovnega prebivalstva je dvojezična ali večjezična, kar pomeni, da govorijo dva ali več jezikov.

 Mnogi jeziki imajo 50.000 ali več besed, toda posamezni govorci po navadi uporabljajo le majhen delež celotnega besedišča. V vsakdanjih pogovorih ljudje uporabljajo le nekaj sto besed.

V svojem prvem letu življenja otrok izgovori veliko različnih glasov, pri približno enem letu izgovori prve razumljive besede, pri približno treh letih tvori sestavljene povedi, pri petih letih obvlada več tisoč besed.

Materni jezik je največkrat tisti, ki ga najbolje znamo in največ uporabljamo. Vendar obstajajo ljudje, ki so popolnoma dvojezični, kar pomeni, da govorijo dva jezika popolnoma enako dobro.

Jeziki so v sorodu podobno kot člani družine. Večina evropskih jezikov pripada veliki Indo-evropski jezikovni družini.

 Raziskave potrjujejo, da zgodnje usvajanje oziroma učenje tujega jezika pozitivno vpliva na govorni, spoznavni, osebnostni razvoj in uspešnost v šoli. Otroci, ki se učijo tujih jezikov, so boljši pri matematiki, logičnem mišljenju, izkazovanju kreativnosti in reševanju kompleksnih problemov.

Učenci so poiskali nekaj zanimivih misli o jezikih:

Z znanjem enega jezika stopiš na hodnik svojega življenja, z znanjem dveh jezikov pa se ti odprejo vrata na tej poti …

Znanje še enega jezika pomeni, da imaš še eno dušo.

Po jeziku spoznamo modrost, po besedah učenost.

Na svetu je na stotine jezikov, toda nasmeh razumejo vsi.

Tinkara pa o pomenu učenja tujih jezikov razmišlja takole:

Why learning foreign languages?

I believe learning languages helps your creative thinking because sometimes you find inspiration in let’s say English and then it can come out brilliant in Slovene. So, it’s that connection between different languages and the way that you can see that especially if you can speak more languages. It also helps you to communicate when travelling to different countries and continents… You may find a job in a foreign country in the future, so understanding and speaking that language fluently is very important.

“Because learning another language is not only learning different words for the same things, but also learning another way to think about things (Flora Lewis)”.

Tinkara Kranjčevič, 9. c

Učencem sva pri ustvarjanju pomagali Simona Žarn in Andreja Rihter.

 

Dostopnost