Skoči na glavno vsebino

V torek, 30. 1. 2024, smo se 7. c-razred pri uri slovenščine odpravili v šolsko knjižnico, kjer smo izvedeli veliko novih informacij o pesniku Francetu Prešernu. Gospa knjižničarka nam je razložila zanimivosti o njegovem življenju in življenju ljudi v tistem času. Pokazala nam je tudi njegovi najbolj znani deli, to sta  Zdravljica in Povodni mož. Skupaj smo se pogovorili o današnji kulturi in o kulturi v času, v katerem je živel vrhunski poet. Podala nam je tudi primer o kulturi izražanja v današnjem času. Umetno inteligenco Chat GPT smo povprašali, kaj bi nam sporočal France Prešeren, če bi bil z nami. Ponujeni so bili zanimivi odgovori. Na koncu šolske ure pa smo med zbirkami pesmi za mlade poiskali svojo najljubšo. Ta ura slovenščine mi je bila zelo všeč, ker sem izvedela veliko novih stvari o našem pesniku Francetu Prešernu.

Lili Pungerčič, 7. c

Kultura vsepovsod okrog nas in v nas samih …

V tednu pred slovenskim kulturnim praznikom smo obiskali našo šolsko knjižnico, kjer nam je gospa Jožica spregovorila o kulturi nasploh, poeziji, našemu velikemu poetu, umetnosti … Čeprav že veliko vemo o državnem prazniku, ki ga bomo slavili v naslednjem tednu, pa je vredno in zelo pomembno, da se spomnimo že izrečenega, se zavemo, kako pomemben praznik je pred vrati in dejstva, da moramo biti ponosni na naš narod, jezik in kulturo.

                                                                                                          Bernarda Kunej

Učenci 7. č so o obisku v knjižnici povedali naslednje:      

Danes smo 2. šolsko uro odšli v knjižnico. Izvedeli smo veliko novega. V življenju se moramo zavedati, da je zelo pomembno, kako kaj napišemo, in da je smiselno. Res je bilo zanimivo in zabavno. Želim si še več takšnih ur, ker se iz tega veliko naučimo.

                                                                                                          Lili Kurnik

V knjižnici smo se pogovarjali o Francetu Prešernu in lepem vedenju. Med drugim smo povedali tudi to, da je lepo in kulturno pisati pravilno slovensko − tudi na vseh družbenih omrežjih. Gospa Jožica pa nam je razložila tudi, kaj pomeni kultura …

                                                                                                          Sabina Planinc

Danes sem v knjižnici izvedel nekaj novega. V poeziji je glavna tema ljubezen. Nisem pa vedel, da je Prešeren nekoč svoji družini namesto pisma odpisoval v obliki pesmi. Tudi posnetek o Niku Škrlecu me je navdušil.

                                                                                                          Aljaž Tomažin

Obiskali smo knjižnico. Pogovarjali smo se o Francetu Prešernu. Bilo mi je všeč, ker smo naš čas posvetili tudi čisto vsakdanjim temam – a sploh vemo, kaj vse je kultura? Naučil sem se, da moram pri pisanju sporočil svojim prijateljem paziti, kako kaj napišem, saj s tem odražam samega sebe – to je moje ogledalo.

                                                                                                          Gregor Pišek

V knjižnici sem izvedela kar nekaj novega o samem Prešernu in tudi to, da je Nik Škrlec sin od naše gospe knjižničarke. Všeč mi je bilo, ker smo se pogovarjali o kulturi nasploh – navdušilo me je. In – nam družbena omrežja kvarijo naš besedni zaklad?

                                                                                                               Lavra Umek

Dostopnost