Skoči na glavno vsebino

V petek, 4. 2. 2022, smo imeli kulturni dan. Dejavnosti, ki smo jih izvedli, so bile posvečene obletnici naše šole in slovenskemu kulturnemu prazniku. Ker v našem razredu poteka hibridni pouk, nekaj učencev je spremljalo pouk na daljavo.

Dan smo začeli z obiskom. Namreč obiskala nas je ga. Majda Ivanovič, Zojina babica, ki je upokojena učiteljica. Ker je bila učiteljica športa na naši šoli, smo jo povabili, da od nje izvemo, kako je bilo prej na naši šoli; ali je šola danes drugačna kot takrat, ko je še poučevala. Izvedeli smo, da je že 12 let upokojena in da je imela zelo rada svoj poklic. Na naši šoli je začela delati leta 1977 in že takrat je šola Jurija Dalmatina bila ena izmed najbolj sodobnih šol v Sloveniji, kamor so prihajali učitelji iz drugih slovenskih krajev na seminarje. Ker je šola postala »premajhna« za vse učence, ki so jo obiskovali (nekoč je bilo na šoli 1240 učencev), so jo dogradili. Zgradili so tudi večnamensko športno dvorano. Ga. Majda ima zelo lepe spomine na delo v šoli, saj je z učenci in s sodelavci imela odlično sodelovanje. Še danes se spomni prelepih dogodkov iz športne dvorane, s tekmovanj, šol v naravi … Vedno je bila ponosna, ker je šola bila razglašena za najboljšo športno šolo. Naštela nam je nekaj izjemno dobrih športnikov, ki so obiskovali našo šolo in  so danes zelo uspešni . Med drugimi Glas Gregor, Peter Gričar, Anja Repec, Urška Slabšek … Ga. Majda nam je res na slikovit in zanimiv način predstavila življenje in delo na naši šoli, ki ponosno praznuje svojo 50. obletnico.

Ko smo se poslovili od Zojine babice, smo predstavili intervjuje, ki smo jih sestavili. Intervjuvali smo bivše učence naše šole, ki so nam odgovarjali na vprašanja, ki so nas zanimala. Kaj jim je bilo v šoli všeč; kaj jim ni bilo všeč; česa se najbolj spomnijo, ko pomislijo na šolo; ali se spomnijo svojih učiteljev …

Nato smo prisluhnili proslavi po radiu, ki so jo pripravili starejši učenci naše šole. Po malici smo del kulturnega dneva namenili kulturnemu prazniku. Pogovarjali smo se o življenju in delu Franceta Prešerna, pisali in ustvarjali.

Za konec smo se skupaj z 4. b odpravili na ribnik, kjer smo se igrali in sprostili v prijetnem okolju.

Učenci 5. č razreda

Dostopnost