Skoči na glavno vsebino

Na spletni strani  Gimnazije Celje-Center sem čisto po naključju zasledila Likovni natečaj »Secesijska lepotica«. Ker je to razpisala ravno Gimnazija Celje-Center, torej likovna gimnazija, kjer bi želela nadaljevati svoje šolanje po zaključku OŠ Jurija Dalmatina, sem se takoj odločila, da želim na tem razpisu sodelovati. Zavedala sem se, da nimam veliko časa, ker je bil ta razpis že objavljen od oktobra naprej, zadnji rok pa je bil, 25.1 1., zato sem imela samo štiri dni, da sliko dokončam. Poiskati sem morala tudi svojo mentorico in bila sem zelo hvaležna učiteljici Metki Štih, da je pristopila k mentorstvu.

Tema razpisa je bila naslikati risbo v velikosti 50×70 cm v poljubni slikarski tehniki na temo same zgradbe, v kateri se nahaja Gimnazija Celje-Center, 112- letne zgradbe, ki izhaja iz časa secesije. Cilj natečaja je bil naslikati šolo kot secesijsko lepotico. Še zadnji dan, torej dan, ko sem odposlala sliko v Celje, sem še zaključevala s slikanjem. In nekako mi je uspelo.

Razglasitev rezultatov je potekalo dne, 2. 12., v okviru odprtih vrat Likovne Gimnazije, in to na daljavo preko zoom-a. K natečaju je pristopilo 35 učencev iz 12-ih osnovnih šol. Omenili so, da je 6 izdelkov izpolnilo vsa pričakovanja razpisa in zbralo vse točke. Ocenjevali so po naslednjih kriterijih:

  • KREATIVNOST: občutljivost za likovni problem, fleksibilnost, originalnost,
  • OBVLADOVANJE LIKOVNEGA JEZIKA IN OBČUTLJIVOST ZA LIKOVNE STRUKTURE; ustreznost izbora likovnih izraznih sredstev, likovna orientacija, kreativna rešitev likovnega problema,
  • LIKOVNO DOŽIVLJANJE: sposobnost izbire ustreznega vizualnega znaka, koncentracija na temo, vživljanje v motiv, ekspresivnost, svoboda izraza, ustvarjalna domišljija,
  • LIKOVNO ZNANJE: izvedbena likovna tehnika, izraženo likovno znanje  zvezi z likovno nalogo,
  • PRIZADEVNOST: angažiranost pri iskanju rešitev likovnega problema in izvedbi naloge.

Nisem verjela, da je res, ko sem videla svojo sliko, ki se je znašla med nagrajenimi. Bila sem resnično vesela. Moja slika je še vedno objavljena na spletni strani šole:

https://www.gcc.si/nagrajenci-likovnega-natecaja-secesijska-lepotica/

Še enkrat hvala tudi moji mentorici Metki Štih za vse nasvete in pomoč.

Ava Harris Kunej, 9. č

Dostopnost